Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Ova kovanica od jedan euro vrijedi više od 600 eura, naši novinari potražili su ju u svojim džepovima

Tijekom tiskanja moguće su pogreške, tako i u tiskanju kovanica.

Postoje kolekcionarske i optjecajne, ali i prigodne kovanice koje se nekad mogu zamijeniti s onim optjecajnima.

Kolekcionarske kovanice su vrijedne i izdaje ih Deutsche Bundesbank. S druge strane, prigodni novčići također su zakonito sredstvo plaćanja, ali ih je bolje ne koristiti jer imaju znatno veću vrijednost.

Snimio Tomislav Matijašić.

Naravno, postoji nekoliko posebnih detalja koji ove kovanice čine pravom investicijom. Naime, pojedini novčić od jednog eura može vrijediti čak 650 eura.

Jedna od najpoznatijih tiskarskih grešaka je “pogreška planeta”. Ima reljef kovanice od dva eura na ploči od jedan euro, a svatko tko ovakav primjerak pronađe može od kolekcionara dobiti i do 650 eura, prenosi Večernji list.

Ovakva informacija nagnala je i novinare naše redakcije da brže bolje posegnu u svoje novčanike. I dok jedan dio naših novinara ipak više koristi kartično plaćanje pa se u njihovim novčanicima kovanice i nisu mogle pronaći, drugi dio redakcije počeo je pretraživati sadržaj svojih novčanika, a neki su posegnuli i u džepove u potrazi za ovom vrijednom kovanicom. Potraga nažalost i nije urodila plodom, tražene kovanice nije bilo, ali se skupilo za kavu.

Snimio Tomislav Matijašić.

Kada je pak riječ o tiskarskim greškama na novčićima, poznate kao kovanice s pogrešnim reljefima, važno je spomenuti da one mogu značajno povećati njihovu vrijednost.

Jedna od najčešćih pogrešaka je “prženo jaje”, kod koje je unutrašnjost kovanice pomaknuta izvan centra. Ovi novčići obično vrijede oko 100 eura i relativno su lako prepoznatljivi, ali je naličje kovanice okrenuto naopako, pa radi se o “rotaciji marke”, a takva kovanica može vrijediti oko 200 eura.

Snimio Tomislav Matijašić.
Snimio Tomislav Matijašić.
Snimio Tomislav Matijašić.
Slušaj uživo
zatvori