Petak, 4. listopada 2024.

Koprivnički bend CTD: Možemo reći svašta o pjesmi, ali nećemo, odnosno…ne želimo. Pitajte nekog drugog

Carstvo Teatralnog Djelovanja, ili samo CTD umjetnički je projekt koji čini dvoje najboljih prijatelja – Rajnard Hraščanec i Nikola Milosavljević.

Ovaj duo prvenstveno djeluje s ciljem izražavanja koje često započinje neobaveznim kreativnim druženjem uz glazbu, a svojim tekstovima žele istaknuti neke od aktualnih problema našeg društva.

– Čitavo naše srednjoškolsko obrazovanje smo govorili da trebamo napraviti nešto zajedničko, odnosno glazbu gdje se isključivo zezamo. Sve je zapravo krenulo za Halloween 2021. godine kada smo se našli u studiju i rekli ‘hajdemo napraviti jednu pjesmu’. Tako je nastala pjesma ‘Vrancije’ – prisjeća se Rajnard.

CTD čine dva najbolja prijatelja, Rajnard i Nikola / Privatna arhiva.

Prvi singl ‘Vrancije’ kazališnog je karaktera, priča u njemu se razvija i nije tipična pjesma koju se može čuti na radio postajama. S druge strane, njihova nova stvar ‘Neću, ne želim’ manje je teatralna i njihova je najradiofoničnija pjesma. Potvrđuje to i činjenica da se pjesma našla na top radijskim ljestvicama što je Rajnarda i Nikolu jako iznenadilo. Kroz ritmički zaraznu melodiju i lako pamtljiv tekst novi singl daje iskreni pogled na unutarnje borbe mladih generacija.

– ‘Neću, ne želim’ prije svega je pjesma otpora prema bilo kakvom pritisku i progovara o tom nekom mladenačkom buntu kojeg je, netko bi rekao, sve manje, a netko bi rekao puno. Nikola i ja smatramo da ga je premalo. Mladi su danas postali dosta inertni i zatvoreni u sebe. Mi nismo puno stariji od tih generacija o kojima pričamo, ali u tome vidimo ‘štos’, da smo mi, koji nismo puno stariji, bili puno buntovniji i da nam je to na neki način donijelo neke potrebne vidike za život – objašnjava Rajnard.

CTD nisu tipičan bend, već umjetnički projekt / Privatna arhiva.

Iako bi se CTD moglo smatrati bendom, oni nisu tipičan bend, već se smatraju umjetničkim projektom u čijem je fokusu uvijek neka priča. ‘Carstvo’ u nazivu benda odnosi se na ono životinjsko, pa će tako nakon pjesme ‘Vrancije’ koja je svojevrsna zezancija o vranama, ubrzo izaći pjesma o kameleonu, odnosno ‘Kameleoni’, a koja govori o influencerici Leoni.
Što se tiče budućih planova, Rajnard nam otkriva kako planiraju izbaciti nekoliko singlova, a CTD uskoro vidi na pozornici u Koprivnici.

Rajnard i Nikola osim u CTD-u aktivni su na glazbenoj sceni u sklopu mnogih drugih projekata. Do sada su surađivali s brojnim glazbenicima – The Gentleman, Sara Renar, Doringo, Ivan Grobenski, Anna Moor, Aleksandar Lazić, bubnjarski sastav ‘BUŠ?BUM!’, Letarg i dr., a Nikola je osnivač i član benda Skotni Vrag.

Slušaj uživo
zatvori