Petak, 4. listopada 2024.

VELIKI KORAK NAPRIJED U DIJAGNOSTICI Test predviđa Parkinsonovu bolest sedam godina prije prvih simptoma

Istraživači vjeruju da bi rano predviđanje i dijagnoza pomogli u nalaženju terapija koje bi mogle usporiti ili zaustaviti Parkinsonovu bolest, a jednostavan krvni test mogao bi predvidjeti bolest čak sedam godina prije nego što se simptomi pojave, prenosi Hina.

Test koristi umjetnu inteligenciju (AI) za predviđanje bolesti, koja je uzrokovana odumiranjem živčanih stanica u dijelu mozga koji kontrolira kretanje. Kada ove živčane stanice odumru ili budu oštećene, gube sposobnost stvaranja kemikalije koja se zove dopamin.

Oboljeli od Parkinsonove bolesti trenutno se liječe nadomjesnom terapijom dopaminom nakon što su već razvili simptome, poput tremora ili usporenog kretanja. Smatra se da bi rana dijagnoza i liječenje pomogli u zaštiti moždanih stanica koje proizvode dopamin.

Jednostavan test za predviđanje bolesti

Stručnjaci sugeriraju da bi s daljnjim istraživanjem ovaj test mogao potencijalno razlikovati Parkinsonovu bolest od drugih stanja koja imaju neke rane sličnosti. Tim je također proučavao može li test predvidjeti vjerojatnost da će netko razviti Parkinsonovu bolest.

Pacijenti su praćeni tijekom deset godina i istraživači kažu da su predviđanja umjetne inteligencije do sada bila točna. Nadaju se da će osigurati sredstva za izradu jednostavnijeg testa u kojem se kap krvi može poslati u laboratorij kako bi se ispitalo može li predvidjeti Parkinsonovu bolest čak i ranije od sedam godina prije pojave simptoma.

Slušaj uživo
zatvori