Subota, 27. srpnja 2024.

NIŠTA OD NP DRAVA Skupštinari odbili Lackovićev prijedlog

Članice i članovi Županijske skupštine nisu prihvatili prijedlog Nezavisnog Željka Lackovića o osnivanju radne skupine koja bi izradila stručnu podlogu za proglašenje Nacionalnog parka Rijeka Drava.

Za pokretanje inicijative bilo je 11, protiv 14, a suzdržano osam skupštinara.

Ta točka dnevnog reda današnje sjednice Županijske skupštine jedina je izazvala žustru raspravu. Iako nitko od skupštinara u početku nije bio izričito protiv da se ispitaju pozitivne i negativne strane ideje o nacionalnom parku Drava, na kraju nisu bili zadovoljni odgovorima koje su dobili od Lackovića.

– Prvi korak ka cilju proglašenja rijeke Drave nacionalnim parkom treba bi biti osnivanje radne skupine koja će u narednom periodu sagledati sve pozitivne i negativne strane tog mogućeg ishoda. Radna skupina bila bi sačinjena od predstavnika jedinica lokalne samouprave i osoba zaduženih za zaštitu prirode. Ja vas neću uvjeravati da osnivanje nacionalnog parka dobro za sve, već smatram da svi dionici uključeni u radnu skupinu trebaju o tome trezveno odlučiti – pojasnio je na početku Lacković.

Snimio Valentino Štefanek.

Razradio je Lacković cijeli plan – ta radna skupina donijela bi dokument kojim bi se moglo krenuti u izmjenu Nacionalne strategije za zaštitu prirode, a potreban novac za provedbu projekta osigurali bi iz Fonda za pravednu tranziciju. Njemu je sve bilo jasno, skupštinarima ništa. Imali su mnoštvo nedoumica i upitnika iznad glave.

– Iz vaših materijala vrlo je nejasno tko će sudjelovati u radu tog tijela, tko će imenovati članove tijela, u kojem će mandatu raditi i koja je njihova svrha, tko će to sve platiti… To je u zaključku koji se našao pred nama nije vidljivo – rekao je predsjednik Kluba SDP-a i HSLS-a Tomislav Golubić.

Snimio Valentino Štefanek.

Nejasnoća je imao i HDZ-ov Eugen Pali: – Niste definirali niti bi li nacionalni park bio samo u našoj županiji ili duž cijele rijeke, niste rekli jeste li kontaktirali druge županije… Ne znamo ni što je s ljudima koji žive uz rijeku Dravu, bi li oni mogli i dalje obrađivati svoja polja – pitao je.

Svoj komentar dao je SDP-ov Ivan Sabolić.

– Brine me što zaključak ne govori o zaštiti okoliša, već je prvo spomenuta ekonomska vrijednost. Mi vidimo eure pred očima, a ne vidimo probleme koje bi deset općina moglo imati zbog toga – poručio je.

Na područjima nacionalnog parka, nastavio je Sabolić, zabranjen je rekreativni ribolov, lov, nema poljoprivredne proizvodnje…

– Treba organizirati referendum da čujemo žele li stanovnici tih područja uopće da Drava bude proglašena nacionalnim parkom – poručio je na kraju.

Snimio Valentino Štefanek.

Za riječ se javio i župan Koren koji je kritizirao Lackovića da točku nije dobro pripremio.

– Sad će javnost zaključiti da ju mi nismo pripremili, ali gospodin Lacković je predlagatelj. Niste sudjelovali u pripremanju točke, prijedlog nije argumentiran i da moram glasati ja ne znam kako bih glasao – poručio mu je župan svjestan da će teško prijedlog proći među stanovništvom tog područja.

– Jedna općina danas je sazvala hitnu sjednicu i jednoglasno odbila tu ideju – dodao je.

Lacković im je pokušao objasniti da bi odgovore na sva ta pitanja trebala dati baš radna skupina o čijem s osnivanju danas odlučivalo, no rasprava se previše zahuktala i otišla u krivom smjeru. Na kraju prijedlog nije prihvaćen.

zatvori