Subota, 5. listopada 2024.

FOTO Streljaštvo je njena ljubav, Ivana Babić Kovačec: Bilo je puno prolivenih suza, odricanja i mučenja koje se kasnije zaborave

Streljaštvo je natjecateljski sport koji razvija umijeće pogađanja pokretnih i nepokretnih meta korištenjem različitih vrsta oružja, i to specifično različitih tipova pušaka i pištolja.

Ovim jedinstvenim sportom, možda ne toliko uobičajenim za žene bavi se naša Koprivničanka Ivana Babić Kovačec.

Ivana se sa svojom prvom ljubavi, kako iz milja naziva ovaj sport, počela baviti davne 2005. godine i od tada je aktivna članica Streljačkog kluba Podravka.

– Streljaštvom sam se počela baviti u rujnu 2005. i od onda sam aktivan član kluba. Imala sam prekid prije četiri, pet godina jer sam postala majka te sam se u tom trenu htjela posvetiti svojoj obitelji, a sada čak i obiteljski dolazimo na streljanu – rekla je Ivana.

Privatna arhiva

Kako bi došla do savršene izvedbe i najboljeg mogućeg rezultata potrebno je puno rada, truda i treniranja.

– Za dobre strijelce ljudi često znaju reći da imaju mirnu ruku i dobro oko, međutim, to nije nužno istina. Da bi se napredovalo, potrebno je redovito trenirati kako bi se stekla specifična kondicija, a prije svega imati volje i želje za napretkom te konstantno unaprjeđivati svoje znanje. Svaki sportaš teži biti najbolja verzija sebe u svom sportu i svaki se sportaš odriče mnogih stvari za svoje rezultate – pojasnila je.

Upravo zbog toga, trening se razlikuje od sportaša do sportaša. Sve ovisi što sportaš u tom trenu želi postići.

–  U pravilu uvijek slijedi prvo razgibavanje, odijevanje za trening, namještanje stava te samo gađanje. Prosječno trajanje jednog treninga je otprilike sat vremena – dodaje Ivana.

Privatna arhiva

Svi mi imamo uspone i padove. Često ti padovi postoje kako bi znali cijeniti uspjehe, naravno kroz njih je teško prolaziti, ali daju onu dozu koja je nedostajala kako bi što više napredovali u onome što volimo.

– Kroz moje bavljenje sportom bilo je puno prolivenih suza, odricanja i mučenja koje se kasnije zaborave dok se krene prema boljem, ali jednostavno kroz padove treba proći – kaže.

Nikad nije gledala na taj sport kao da ima negativnu ili pozitivnu stranu.

–  Ništa nije crno i bijelo, to je cjelina. Uz svaku negativnu stvar ide i neka pozitivna i obrnuto. Čak i dok su rezultati loši, ako se nešto iz toga nauči, to je dobra stvar – ističe.

Privatna arhiva

U ovih dvadeset godina što se bavi streljaštvom, Ivana je skupila medalja iz državnih natjecanja, nastupila je za juniorsku reprezentaciju Hrvatske, osvojila je nekoliko medalja s međunarodnih natjecanja i nastupila je na Olimpijadi mladih u Kini na kojoj je osvojila peto mjesto pojedinačno u zračnoj pušci.

Svim tim uspjesima veliku ulogu ima trener, ali i obitelj.

– Mogu reći da moj trener i ja godinama imamo bliski odnos i u puno situacija smo gurali i motivirali jedan drugog da bismo zajedno postizali rezultate. Trenutno mi puno znači podrška mog supruga  – govori.

Privatna arhiva

Nakon dugogodišnje pauze, Ivana se na jesen vraća metalno jača, spremna za nove uspjehe i pobjede.

– Planiram aktivno početi s treninzima dok krene sezona u rujnu, koliko će mi posao, roditeljstvo i druge obaveze to dozvoljavati. Rad u smjenama i vikendima će vjerojatno najvećim dijelom odrediti koliko ću se moći natjecati, ali jednako kao što volim streljaštvo, volim i svoj posao pa ću balansirati između toga. Bilo bi lijepo otići na natjecanja državnog ranga, ali to ćemo još vidjeti – zaključuje Ivana Babić Kovačec.

Privatna arhiva
Privatna arhiva
Privatna arhiva
Privatna arhiva
Privatna arhiva
Privatna arhiva
Privatna arhiva
Privatna arhiva
Slušaj uživo
zatvori