Subota, 27. srpnja 2024.

Dr. Gazdek: Ovisnici o drogama koji se javljaju u naš centar najčešće konzumiraju opijate, marihuanu i kokain

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama obilježava se u cijelom svijetu 26. lipnja s ciljem senzibiliziranja javnosti na ovaj problem.

Da je zlouporaba psihoaktivnih tvari i posljedični razvoj ovisnosti jedan od vodećih problema suvremenog društva na globalnoj razini, rekla je dr. Davorka Gazdek, rukovoditeljica Službe za javno zdravstvo i socijalnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

– Kao posljedica sustavnog prilaženja problemu ovisnosti na nacionalnoj razini od 2001. godine prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnika o drogama preuzimaju zavodi za javno zdravstvo u sklopu kojih se formiraju timovi stručnjaka i posebni odjeli – centri za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnika. Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti koji djeluje pri našem zavodu bavi se zaštitom mentalnog zdravlja te prevencijom i izvanbolničkim liječenjem ovisnosti – istaknula je dr. Gazdek.

U centar se osobe mogu javiti i bez uputnice

Nastavila je kako se u centar na liječenje javljaju osobe koje imaju nekih problema s eksperimentiranjem, konzumiranjem ili razvijenom ovisnosti o svim tipovima ovisničkih sredstava. To znači da se javljaju osobe zbog psihoaktivnih droga poput primjerice opijata, marihuane i kokaina, ili pak alkohola, duhana, kao i takozvanih ponašajnih ovisnosti o primjerice kocki ili igranju video igrica. Kazala je da im se osobe mogu javiti bez uputnice – osobno i “direktno s ulice”, ili po uputi drugog liječnika, druge zdravstvene ili socijalne ustanove te prema rješenjima centara za socijalnu skrb, državnog odvjetništva ili suda.

Davorka Gazdek
Davorka Gazdek. Snimio Marko Posavec.

– Tijekom 2023. godine u centar se na liječenje javilo 146 osoba. Od toga 35 je bilo zbog ovisnosti o psihoaktivnim drogama, 84 zbog alkohola, a 27 zbog ostalih duševnih smetnji i bolesti. Od 35 osoba koje su se liječile zbog psihoaktivnih droga, 25 ih se liječilo zbog ovisnosti o opijatima, odnosno heroinu, devetero zbog eksperimentiranja, štetnog uzimanja ili ovisnosti o marihuani, dok se jedna osoba liječila zbog uzimanja kokaina. Broj osoba koje se javljaju zbog problema s alkoholom zauzima značajan udio u broju osoba koje nam se javljaju, čak 58 posto – istaknula je dr. Gazdek.

Što se tiče ove godine, do 31. svibnja javila im se 101 osoba i to 20 zbog psihoaktivnih droga pri čemu 15 zbog opijata i petero zbog marihuane, 62 zbog alkohola i 19 zbog ostalih problema koji se tiču mentalnog zdravlja.

Među ovisnicima više je muškaraca nego žena

– Poznato je kako među ovisnicima ima više muškaraca nego žena. Tako je i među osobama koje su se javile u naš centar 80 posto muškaraca i 20 posto žena. Što se tiče dobi, osobe koje su se ove godine javile u centar na liječenje zbog ovisnosti su između 15 i 71 godine. Osobe koje su se javile zbog ovisnosti o psihoaktivnim drogama su bile su stare između 22 i 53 godine. Od 62 osobe koje su se javile zbog ovisnosti ili problema s pijenjem alkohola, dvije su bile stare do 21 godine, a ostalih 60 je bilo starije od 21 godine. S time ide zaključak, a takvo je stanje i na razini cijele Hrvatske, da sve starije osobe dolaze na tretman – pojasnila je dr. Gazdek.

Osvrnula se i na konzumaciju psihoaktivnih droga kod mlađe populacije odnosno srednjoškolaca naše županije. Napomenula je kako je istraživanje iz 2022. pokazalo da ih većina nije konzumirala droge, odnosno kako je 12,3 posto njih probalo neku drogu, to je najčešće bila marihuana.

– U ovih 20-ak godina koliko na našem području djeluje centar, može se reći kako je stanje što se tiče zlouporabe psihoaktivnih droga stabilno, a u odnosu na područje cijele Hrvatske, stopa je među najnižima – zaključila je dr. Gazdek.

Lani 136 kaznenih djela iz domene zlouporabe opojnih droga

Kada je riječ o statistici, prema podacima Policijske uprave koprivničko-križevačke tijekom prošle godine zabilježeno je 136 kaznenih djela iz domene zlouporabe opojnih droga.

– S obzirom na strukturu evidentiranih kaznenih djela, od njih 136, bilo je 66 kaznenih djela “neovlaštena proizvodnja i promet drogama” i 70 “omogućavanje trošenja droga”. Za navedena kaznena djela prijavljeno je ukupno 44 osoba pri čemu je sedmero maloljetnih počinitelja – istaknula je Dijana Žagar, glasnogovornica Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Dodala je kako je policija lani imala 77 zapljena droga te je tijekom kriminalističkih istraživanja najviše oduzeto marihuane, sjemenki konoplje, stabljike konoplje, ulja konoplje, amfetamina te u manjim količinama druge vrste droga.

– Prema statističkim pokazateljima unazad nekoliko godina naša Policijska uprava ne bilježi značajniji porast evidentiranih kaznenih djela zlouporabe opojnih droga. Problemu droga pristupa se kompleksnije, ne vodeći se samo statistikom, već primjerice činjenicama o kojim se vrstama droge radi, populacijom konzumenata i slično. Isto tako, broj zapljena droga posljedica je proaktivnog rada policije i prodora u tamnu brojku kriminaliteta te ispravnog planiranja i dugotrajnog istraživanja – objasnila je Žagar i istaknula kako je, što se tiče prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga tijekom 2023. godine evidentirano njih 46.

Dijana Žagar. Snimio Marko Posavec.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori