Nedjelja, 29. rujna 2024.

Koprivnički vatrogasci pozivaju na pojačani oprez, Cvrtila: Svi oni koji zamijete požar moraju nas u najkraćem mogućem roku obavijestiti

Od danas na području koje pokriva Vatrogasna zajednica grada Koprivnice počela su pasivna vatrogasna dežurstva povezana s ljetnim temperaturama i žetvenom sezonom.

Tako će koprivnički dobrovoljni vatrogasci, prema potrebi i situaciji na terenu koji pokrivaju obilaziti polja i područja s povećanom opasnosti od požara te na taj način doprinijeti boljoj protupožarnoj zaštiti grada Koprivnice.

– Zadatak DVD-ova je da naprave popis svojih članova za dežurstva po datumima gdje uz ime i prezime stoji kontakt osobe koja je dežurna i kojoj se mještani mogu javiti u slučaju potrebe. Tijekom dana dežurni vatrogasci vozilima obilaze polja gdje se obavlja žetva i ukazuju na eventualne nepravilnosti. Dežurstva će trajati ovisno o vremenskim prilikama i trajanju žetve u našem kraju – rekao je Cvrtila.

Ilustracija / Snimio Valentino Štefanek.

Osobe koje upravljaju kombajnima, traktorima i strojevima za baliranje slame posebnu pozornost moraju obratiti na ispravnost tih strojeva, odnosno provjeriti da nema iskrenja, curenja ulja ili goriva jer zbog visokih temperatura može doći do samozapaljenja.

– Obavezno je na takvim strojevima imati protupožarne aparate za početno gašenje požara i to postavljene na vidljivim mjestima – dodaje.

Vatrogasna zajednica grada Koprivnice poziva sve građane da budu oprezni jer je u ljetnim mjesecima mogućnost požara izraženija nego u ostatku godine.

– Svi oni koji zamijete požar moraju u najkraćem mogućem roku obavijestiti vatrogasce na broj telefona 193 ili 112 kako bi se što prije započelo s gašenjem te kako bi šteta od požara bila što manja – zaključio je Zapovjednik VZG-a Koprivnica Željko Cvrtila.

Slušaj uživo
zatvori