Nedjelja, 29. rujna 2024.

FOTO Đelekovčanke se okupile kod Levakovih i izradile požirake za svadbu Kristine i Ivana: Sigurne smo da će okusom biti osebujni i jedinstveni

Đelekovčani s ponosom čuvaju tradiciju izrade požiraka, a posebno ih veseli činjenica da sve više mladih koji se spremaju za ženidbu žele u svatovskoj juhi imati upravo ovu vrstu tjestenine.

Poručila je to Đelekovčanka Sonja Vuljak i istaknula da su se zato tijekom vikenda kod obitelji Levak u Đelekovcu za svadbu budućih mladenaca Kristine Ovnić i Ivana Levaka okupile njihove mame, sestre, bake, tete, strine, sestrične i kume kako bi napravile požirake.

– Neke su od njih već dobro znale izrađivati požirake i to su znanje prenosile na one koje se još nisu susrele s ovom izradom. Ubrzo su sve žene vrlo vješto baratale drvenim štapićima na rebrastim pločicama koje je sve od reda izradio djed budućeg mladenca Ivan Levak. On je zapravo sudjelovao i u videu koji je sniman za prijavu zaštite umijeća izrade požiraka te je pokazao kako se ta drvca izrađuju. Tijekom dana stol se punio zlatnožutim požirakima, a u pomoć su priskočili i dečki koji su htjeli isprobati kako se požiraki rade. I išlo im je odlično – naglasila je Vuljak.

Spomenula je još da će požirake Ivan i Kristina imati u finoj svatovskoj juhi početkom rujna, a do tada će se ova tjestenina dobro osušiti i biti potpuno spremna za ukuhavanje.

– Sigurni smo da će okusom biti osebujni i jedinstveni kakvi i jesu uvijek. Znaju Đelekovčani da je to okus tradicije koju vjerno čuvaju od zaborava – zaključila je.

Slušaj uživo
zatvori