Nedjelja, 29. rujna 2024.

ŠODERICA SIGURNA ZA KUPANJE Dr. Vadla: Legionela ne stvara probleme u prirodi, već u klimama i cijevima

Hrvatsku je ovih dana zahvatio toplinski val, vruće je i u Koprivnici i zasigurno će mnogi građani osvježenje potražiti u obližnjim jezerima i rijekama.

Upitali smo stoga ravnateljicu Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Draženku Vadlu kakva je situacija na našem Podravskom moru, a pogotovo zbog toga što se u medijskom prostoru pojavila informacija o smrtnim slučajevima uzrokovanima ovom bakterijom koju se veže uz vodu, odnosno vlagu.

– U jezerima, rijekama, odnosno u prirodi legionela ne predstavlja nikakvu opasnost jer se tu nalazi u puno manjem broju. To je uobičajena bakterija koja je oko nas, s kojom živimo i nema nikakve opasnosti. Problematično je kad ona dođe u zatvoreni vodovodni sustav, zbog tuširanja, odnosno prskanja. Naime, bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, nego najčešće putem aerosola, u vodovodnim ili velikim klimatizacijskim sustavima, ne kod naših kućnih klima koje su suhe, no svejedno je njihovo redovito održavanje važno – objasnila je dr. Vadla.

Napomenula je da je na svim našim jezerima napravljena analiza vode.

– Mnoge građane zanima kakva je situacija na Šoderici nakon prošlogodišnje katastrofalne poplave, no parametri i analize pokazuju da je situacija dobra. Svi koji se žele rashladiti u Šoderici to mogu i napraviti je su zdravstvena ispravnost i kvaliteta vode dobre. Naravno, važno je pridržavati se mjera opreza u kontekstu kupanja u jezerima koja nisu kupališta – kazala je dr. Vadla.

Kada je pak riječ o samoj bolesti, odnosno bakteriji, dr. Vadla napominje da je bakterija koja uzrokuje ovu bolest prisutna u našoj okolini i to prije svega u vodnom sustavu, jezerima, vodama, pa čak i u vlažnom tlu.

– Dok se nalazi u svom prirodnom habitatu, ništa ne smeta ona nama niti mi njoj, ali kad dođe u vodovodni sustav koji su ljudi izgradili, onda se može namnožiti u enormnom broju i tada za one koji su slabijeg imuniteta, a to su stariji ili bolesni, može uzrokovati najčešće upalu pluća – istaknula je ravnateljica.

Što se tiče Koprivničko-križevačke županije, u posljednjih 10 godina zabilježeno je pet slučajeva, a zadnji je bio početkom ove godine i to kod osobe koja se nije zarazila u našoj, već u drugoj županiji na moru.

– Sami možemo puno toga napraviti svaki u svojem vodovodnom sustavu. Važno je da je protočan, da se čisti redovito u smislu mrežica odnosno perlatora na slavinama, da se glave tuševa mijenjaju redovito, a najvažnije kod legionele jest to da imamo ispravan vodovodni sustav, da se stalno koristi, da nema slijepih završetaka ili možda sezonskog rada što je najčešće u morskim županijama kad hoteli ne rade cijelu godinu nego samo za vrijeme sezone. Tada se svakako trebaju napraviti brojne preventivne mjere i to od mehaničkih čišćenja sustava, protoka, dezinfekcije i pasterizacije i legionela se tada neće razmnožiti. Ako se rade građevinski radovi na sustavu, onda može iz vanjske okoline doći u vodovodni sustav, odnosno u cijevi koje su stare, dotrajale i korodirane na spojevima i tamo se napravi takozvani biofilm koji pogoduje razvoju legionele – zaključila je dr. Vadla.

Slušaj uživo
zatvori