Subota, 27. srpnja 2024.

FOTO: KOMPOSTANA U IMBRIOVCU Načelnica i mještani zabrinuti: Nitko nas ništa ne pita, ali borit ćemo se

Vijest o izgradnji kompostane u Imbriovcu, koja bi bila tri puta većeg obujma od one prijašnje, i čak četiri do pet puta veća od one u Herešinu, uzburkala je đelekovečku, koprivničku, ali i širu javnost te izazvala negodovanje i zabrinutost mještana, ali i općinskog vodstva.

Kako nam je rekla načelnica Općine Đelekovec Lara Samošćanec, predviđena je izgradnja kompostane na istoj lokaciji na kojoj je bila nekadašnja.

– U općinskom prostornom planu to područje je definirano kao kompostište, ali ne u tako velikom obujmu kako je planirano novim projektom. Tamo je bila kompostana, ali zadnjih nekoliko godina bila je neaktivna zato što je tvrtka otišla u stečaj i to zemljište kupila je slovenska tvrtka kojoj je plan graditi puno veću kompostanu. Naravno da s time sada nismo zadovoljni jer nalazi se u neposrednoj blizini naselja i poljoprivrednih zemljišta i brine nas kakav će to imati utjecaj na okoliš i stanovništvo – kazala je načelnica.

Prostorni plan ne podržava nove i veće gabarite odlagališta

Podsjetila je da je prvi projekt koji je vlasnik predložio bio u obujmu koji je definiran njihovim prostornim planom, no novim projektom došlo je do izmjena, on je puno većih gabarita i kao takav nije mogao dobiti građevinsku dozvolu jer ga prostorni plan ne predviđa. Ipak, načelnica kaže da je građevinska dozvola izdana.

– Nije nam jasno na temelju čega je Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode Koprivničko-križevačke županije izdao građevinsku dozvolu za novi projekt. Nas nitko ništa nije pitao i marginalizirani smo jer Općina ne može puno utjecati u postupku ishođenja građevinske dozvole jer je za to nadležan spomenuti županijski odjel. Ako je dozvola izdana, očito je da su postojali nekakvi temelji za njeno izdavanje, no jako sumnjam u opravdanost tih temelja – istaknula je Samošćanec.

Snimio Tomislav Matijašić.

Kada je i na temelju čega izdana spomenuta dozvola, te zašto je to učinjeno bez suglasnosti Općine Đelekovec, upitali smo u Službi ureda župana iz koje su nam proslijedili odgovor Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode Koprivničko-križevačke županije.

Županijski odjel izdao građevinsku dozvolu

– Tijekom 2014. godine za predmetnu je lokaciju izdana lokacijska i građevinska dozvola za izgradnju bioplinske energane, a u svibnju 2016. godine izvršena je prijava početka građenja. Općina Đelekovec je obaviještena da će se na njihovom području graditi kompostana te je sudjelovala u postupku izdavanja lokacijske i građevinske dozvole. U veljači 2022. godine zaprimljen je zahtjev za promjenu investitora – Eco-art j.d.o.o., koji je zatražio i dobio izmjenu i dopunu lokacijske dozvole te građevinske dozvole kojom je predviđena izgradnja kompostane za obradu odvojeno sakupljenog otpada s pratećim objektima, a oni su kompostana, jama za sakupljanje iscjednih voda, tehnički objekt te kolna vaga – poručili.

Spomenimo pritom da je kompostana iz 2022. godine, kako kaže načelnica, tri puta veća od one za koju su kao Općina dali suglasnost ranije i koja je bila u gabaritima predviđenima njihovim prostornim planom.

Zanimalo nas je i je li napravljena studija utjecaja na okoliš za izmijenjeni projekt, s obzirom na to da je lokacija u neposrednoj blizini poljoprivrednih zemljišta i kuća.

– Jedan o uvjeta za izdavanje građevinske dozvole je bio i provođenje postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Isto je Ministarstvo u srpnju 2021. godine izdalo rješenje u kojem se navodi da nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš kao ni glavnu ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu – odgovorili su iz Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode Koprivničko-križevačke županije.

Snimio Tomislav Matijašić.

Općinske vlasti idu u borbu, mještani zabrinuti

Da na ovome neće stati i da će se boriti protiv ovakvog projekta, potvrdila je načelnica Samošćanec.

– Pokušat ćemo doći do investitora da čujemo kakve su mu namjere i da nam on proba pojasniti cijelu situaciju. Na Županiji smo već probali doći do nekakvih odgovora na temelju čega je dobivena dozvola, ali to baš nije urodilo plodom i nas se dosta marginalizira u tom procesu i smatram da to nije pošteno jer to ipak direktno utječe na nas i naše stanovnike, a tiče se i okolnih jedinica lokalne samouprave – u neposrednoj blizini je Legrad, a nije daleko ni Koprivnica koja ima svoju kompostanu u Herešinu tako da vjerujem da ni oni ne bi bili zadovoljni da se tako nešto realizira – istaknula je.

Načelnica govori da su mještani jako zabrinuti i nezadovoljni zbog najava o novoj i puno većoj kompostani jer je prva radila u puno manjem obimu i odlagao se otpad koji je uglavnom bio biljnog porijekla.

– I tada je bilo pritužbi na neugodne mirise i naravno da ih sad zabrinjava što će se desiti ako će se kompostirati tri puta više otpada i to raznog otpada koji bi bio jako neugodnog mirisa. Apeliram i na naše saborske zastupnike da postave ovo pitanje na jednoj višoj razini jer to se tiče i njih i ne bi baš trebali dozvoliti da se ovako nešto u našem kraju radi u nekontroliranim uvjetima i na štetu mještana. Ovo pitanje otvara i neka druga – primjerice ako će ovakva velika kompostana biti u Imbriovcu, a imamo i kompostanu u Herešeinu, što će se i odakle dovoziti na Piškornicu – zaključila je načelnica.

Snimio Tomislav Matijašić.

U Eco-artu šute

Odgovore na pitanja što će se dovoziti na kompostanu u Imbriovcu, u kojim količinama i odakle, kad bi trebala početi s radom, na temelju čega je izdana nova građevinska dozvola i jesu li kontaktirali s Općinom Đelekovec pokušali smo doznati od direktora tvrtke Eco-art Davora Voršiča, no do zaključenja ovog članka nije se javio.


DOZVOLA NA 30.000 TONA BIOOTPADA? Jakšić: Strani investitor ima izdane i markice koje se tiču i životinjskih lešina

Na projekt nove kompostane u Imbriovcu osvrnuo se i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća nakon što ga je HNS-ov vijećnik Goran Pakasin upitao što se sve dovozi na kompostanu u Herešin i u kojim količinama jer, kako kaže, velika je gužva kamiona registracija koje nisu koprivničke.

– Mislio sam da smo riješili onaj prvotni problem da će u kompostanu Herešin dolaziti smeće cijeloga svijeta i da ćemo zatrpati Herešin sa smećem. Danas vidimo da tome nije tako, pogotovo kad znamo koliko imamo izvođača radova i kooperanata na projektu Aglomeracija Koprivnica, na izgradnji drugog kolosijeka pruge i na drugim gradskim projektima i ti kamioni moraju nekud voziti zeleni otpad. S obzirom na to da ste dio Županijske skupštine i vlasti, volio bih da dobijemo odgovore o onome što se sprema u Imbriovcu – kazao je Jakšić.

Nastavio je da “tamo neki stranac kupuje neku zemlju i dobiva navodno dozvolu na 28.000 ili 30.000 tona nekog biootpada”.

– Taj biootpad nitko ne može demistificirati s time da ima izdane i markice koje se tiču životinjskih lešina koje naša kompostana u Herešinu ne smije prihvaćati. Sve je redovno prošlo i izdani su svi potrebni papiri. Načelnica Općine Đelekovec se pokušava boriti protiv toga, ali nemam saznanja da se nešto dramatično promijenilo. A, samo da vam dam okvir – to što se sprema potencijalno u Imbriovcu je četiri do pet puta veće od onoga što je kompostana u Herešinu – objasnio je Jakšić.

Snimio Tomislav Matijašić.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori