Utorak, 30. travnja 2024.

FOTO Dva dana znanosti u Koprivnici akademiku Solaru za rođendan

Prvi Znanstveni susreti na Sjeveru održavaju se danas i sutra u Koprivnici. Međunarodni znanstveni skup organizirao je Odjel novinarstva Sveučilišta Sjever povodom 80. rođendana Koprivničanca i počasnog građanina Grada Koprivnice akademika Milivoja Solara, jednog od najznačajnijih hrvatskih teoretičara književnosti i kulture.

Na ovaj način želja im je pojačati znanstvenu aktivnost koprivničkog Sveučilišta i u naš kraj dovesti znanost, ali i odužiti se akademiku Solaru koji može biti inspiracija svima koji se odluče za studije književnosti, novinarstva i novih medija. Rekla nam je to pročelnica za novinarstvo Gordana Tkalec: — Akademika Solara sam upoznala baš ovdje u Koprivnici na Galovićevoj jeseni. Njemu je bila jako zanimljiva tema Sveučilišta koju je on želio podržati. Godinu i pol smo razgovarali što i kako napraviti za njegov 80. rođendan da mu se malo odužimo za dobar glas koji svojim radom pronosi o ovome kraju i tako smo odlučili organizirati ovu konferenciju.

Milivoj Solar se kao znanstvenik nije odvajao od književnosti svog zavičaja i Frana Galovića za koje je emotivno vezan. — Moj otac je imao vinograd ispod Galovića i ja sam Galovićeve kestene koji su padali brao. Valjda sam od tih kestena nešto kod Galovića zavolio. Šalu na stranu, mislim da je Galović vrijedan autor i autor koji me osobno zainteresirao. Dan danas su mi, kao ljubitelju kajkavskog, njegove pjesme super.

Akademik Solar je i održao prvo, uvodno predavanje na prvim Znanstvenim susretima na Sjeveru u kojem je govorio o umjetnosti danas. Prije predavanja gradsku mu je zahvalnicu uručio zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić koji je u svom obraćanju rekao: — Ovakvi susreti i ovakav odjek pokazuju da sav onaj trud, svaka ona kuna i minuta vremena koja je bila utrošena na to da Svučilište Sjever zaživi u našem gradu i postane javno doista se isplatilo. Uvjeren sam da će se još puno toga svima nama korisnoga vratiti u ovom kraju upravo od Sveučilišta Sjever.

Međunarodni znanstveni skup na temu “Jezik književnosti, znanosti i medija” okupio je pedesetak sveučilišnih profesora i znanstvenika sa Sveučilišta, instituta i drugih institucija u Hrvatskoj i inozemstvu i trajat će do sutra poslijepodne.

Program predavanja možete pročitati ovdje.

zatvori