Nedjelja, 29. rujna 2024.

LIJEPA GLAZBENA PRIČA ZBORA RIMA Trebalo bi zapjevati svaki dan jer to liječi dušu i tijelo

Sve je započelo pitanjem: Može li se igdje u Koprivnici pjevati? Odgovor nije trebalo dugo čekati.

Na inicijativu tri entuzijastice – Jelene Unger, Vesne Pavliše i Romane Pavliše, već dva dana kasnije, okupilo se sedam žena različitih profesija i zanimanja sa jednom zajedničkom točkom – ljubavi prema pjevanju. Tako je 2019. godine osnovan zbor Rima.

– Jelena je u svojoj kući za nas preuredila podrum u kojem svakog utorka držimo probe, započinje voditeljica zbora Romana Pavliša.

– Sve je zapravo počelo kao zbor žena državne uprave, jer su to sve žene koje rade uredske poslove. No, imamo tu i sutkinje, doktorice, odvjetnice. Sve su to žene koje rade neke napete poslove. Utorkom, kada se nađemo, ta zanimanja nestanu, dodaje Romana. Redovito održavanje proba sa sve više članova koji rijetko izostaju, pojačalo je osjećaj zajedništva pa se sve češće događalo da se uz probu moralo nešto i proslaviti. Ono što je najvažniji rezultat redovnog pjevanja u stalnoj ekipi je upravo to što zvuče kao pravi zbor, a ne kao hrpa pojedinaca koji zajedno pjevaju. Sa svakom novom probom dolazilo je sve više novih članova, da bi ih u jednom trenutku bilo 40. No, danas ih je aktivno 20.

Evidentno je da osjećaj zajedništva u ovom zboru raste iz dana u dan i da radimo pravu stvar – i za sebe, svoje zdravlje i za ljude koji nas okružuju

– Mnoge od članica u međuvremenu su postale bake, bilo je i drugih životnih situacija, no nitko nije odustao od zbora. Čak i one koje ne dolaze redovito na probe, podržavaju nas, ističe predsjednica zbora Jelena Unger.

U 2023. godini sve je sjelo na svoje mjesto – Rima u potpunosti djeluje kao zbor bez otežavajućih faktora kao što je česta fluktuacija članova i neredoviti dolasci na probe. Održavaju nastupe za koje dobivaju samo pohvale, a nakon dugogodišnjeg druženja organizirali su i izlet u Budimpeštu koji je ispao kao malo maturalno putovanje, ali i nagrada svim onim članicama koje su redovito dolazile na probe i uvježbavale pjesme za mnogobrojne nastupe.

Romana Pavliša i zbor Rima na jednoj od mnogobrojnih proba / FACEBOOK

– Mnoge članice su tada po prvi put spavale u hostelu, isprobale hranu koju do sad nisu imale prilike kušati, a vodile smo ih i u jedan alternativni klub, prisjećaju se Jelena i Romana.

– Dok one uživaju, mi smo sretne, ističu.

Mala glazbena obitelj

Da je zapravo riječ o jednoj maloj obitelji potvrđuje činjenica da su članice uvijek tu jedna za drugu čak i u najtežim trenucima jer, kako kažu, lakše je prebroditi sve dok si okružen s divnim ljudima.

– Evidentno je da osjećaj zajedništva u ovom zboru raste iz dana u dan i da radimo pravu stvar – i za sebe, svoje zdravlje i za ljude koji nas okružuju, odnosno podržavaju, govori Jelena.

Zbor Rima je do sada uglavnom nastupao u Koprivnici i to u sklopu Koprivničke bajke i na humanitarnim događanjima.

– Postojimo kratko i svaki zbor, s neke moje glazbene strane, treba pronaći svoj zvuk i mislim da ga tek sad pronalazimo, dodaje Romana. Što se tiče repertoara, sve je u njezinim rukama, a članice u nju imaju puno povjerenje.

Zbor Rima protekle je subote organizirao i prvi mali susret zborova u prepunoj dvorani FUNK-a

– Cilj mi je da radimo i strani repertoar i ono što ja slušam jer mi je fora spajati njih s nečim mojim. To je jako osobni zbor, ja ga ne doživljavam profesionalno. Dio je mojeg života isto kao i njihovog, priča Romana.

Zbor Rima protekle je subote organizirao i prvi mali susret zborova. U prepunoj dvorani FUNK-a na pozornici su im se pridružile Rudarice iz Glogovca te zbor Olala. Svojim su izvedbama oduševile sve prisutne, a atmosferu nije pokvarila ni nesnosna vrućina.

– Ovo je bila jako važna večer za nas i jako sam ponosna na sve njih. To nije profesionalni zbor, već šačica amatera koja je tu iz ljubavi. To su moje vrijedne žene, svaka luda i predivna na svoj način, zaključuje Romana.

Pripremila Silva Jambrešić.

 

Slušaj uživo
zatvori