Subota, 27. srpnja 2024.

NK Koprivnica i Slaven Belupo postigli novi dogovor, Zalar: Moramo se mijenjati iz korijena, želimo smislenu ekipu u ligi koja se širi

Nogometni klub Koprivnica ulazi u novu suradnju s Gradom Koprivnica i Nogometnim klubom Slaven Belupo, a sve kako bi nogometaši Koprivnice bili konkurentniji, odnosno kako bi mlade nade Slavena dobile poligon za usavršavanje.

Otkrio nam je to danas predsjednik Nogometnog kluba Koprivnica Tomislav Zalar kazavši da je trenutni model funkcioniranja kluba neodrživ što je potvrđeno neuspješnom sezonom u Trećoj hrvatskoj nogometnoj ligi Sjever koju su, podsjetimo, Koprivničanci zaključili na začelju tablice.

– Nikako ne možemo biti zadovoljni odrađenom sezonom jer, budimo realni, pogledom na tablicu vidi se da smo zadnji, a to nikoga ne može zadovoljiti. Bila je to dosta turbulentna sezona – prošle godine u jesen smo imali odličnu ekipu s odličnim imenima na papiru te smo vjerovali da se s tom ekipom možemo boriti za prvih pet mjesta na tablici, no došlo je do neobjašnjivog pada pa smo polusezoni završili predzadnji, ali ipak s dobrom bodovnom razlikom nad zadnjom Viroviticom. Jednostavno, došlo je do zasićenja igrača s klubom i kluba s igračima. U zimskom prijelaznom roku 11 igrača je napustilo klub, a 11 novih je došlo. To je ogromna brojka i vrlo je teško bilo ući u proljeće i borbu za opstanak s toliko novih igrača. Bili smo ipak konkurenti, bila je tu već i sada opjevana epska utakmica s Poletom kada smo dobivenu utakmicu izgubili od 94. do 96. minute. Kad podvučemo crtu, evidentno je da je ovakav model po kojem je dosad funkcionirala Koprivnica neodrživ – naglasio je.

Treća liga se širi na 16 klubova

Zalar je dodao i da su u klubu već na polusezoni znali da će se Treća liga širiti, odnosno da nitko od klubova neće ispasti iz ove lige pa se u momčad tijekom zimske pauze i nije ulagalo, već je ideja bila stvoriti novu ekipu po završetku sezone.

– Pred kraj sezone intenzivno smo krenuli u razgovore s Gradom Koprivnica i na zadovoljstvo svih mogu reći da smo nakon puno pregovora postigli dogovor s Gradom i Slaven Belupom gdje bi se pojačala i uprava našeg kluba, a tako bi se išlo u stvaranje bolje momčadi koja bi bila konkurenta u proširenoj ligi. Koprivnica u dosadašnjem modelu jednostavno nije imala svoju primarnu svrhu, a to je razvoj igrača koji bi služili Slaven Belupu. Vjerujem da ovim dogovorom možemo imati momčad koja bi imala smisao uz provjerene i iskusne igrače, a još bismo razvijali mlade igrače koji bi nam došli iz Slavena – tu govorimo o izlaznim juniorima ili igračima koji još ne mogu konkurirati za prvu ekipu Slavena, no Slavenu su zanimljivi. Smatram da se Koprivnica i Treća liga mogu pokazati kao izvanredan medij kroz koji će koristi imati i Slaven i Koprivnica – objasnio je i nastavio da će proširenu Treću ligu uz postojećih 10 klubova od jeseni još činiti i Bilogora 91, Slatina, Garić, Dinamo iz Predavca, Graničar iz Đurđevca te Nedelišće.

S obzirom na to da je ovakav model suradnje sa Slavenom u Koprivnici već postojao, upitali smo Zalara je li ovo “novi” dogovor na već postojeći dogovor.

– Takav model je postajao prije pet-šest godina i pokazao se iznimno uspješnim, a tada su se razvili mnogi dobri igrači koji su nakon toga ostvarili izlazne transfere iz Slavena, no to je model koji se nažalost napustio. Problem Koprivnice i Slavena je da igrači Slavena ne mogu na dvojnu registraciju nastupati u Koprivnici pa Slaven na svom popisu ima jako puno igrača koji ne mogu konkurirati u prvoj ekipi i oni onda idu na posudbe, a ovdje bi bili pod našim okom. Trener Koprivnice će se s trenerom prve ekipe Slavena dogovarati oko treninga, sustava igre, igrača… Mislim da taj sustav može biti na obostrano zadovoljstvo, a najbitnije u tome je da postoji povjerenje kod oba kluba i da se ne ide s “figom” u džepu – naglasio je predsjednik Koprivnice.

Novi ili stari trener?

Zanimalo nas je i hoće li Koprivnicu od jeseni, odnosno tijekom predstojećih ljetnih priprema voditi novi trener.

– Što se tiče trenera, zasad ne bih ništa otvoreno govorio. Sve vezano uz Koprivnicu i dovođenje igrača te trenera radit će se u suradnji sa Slaven Belupom. Još ne bih o imenima – kroz 10-ak dana znat ćemo hoćemo li imati novog ili starog trenera – kratko je poručio.

Za kraj je ponovio da položaj Koprivnice na tablici po završetku Treće lige jednostavno pokazuje da situacija nije dobra.

– Nešto se mora mijenjati iz korijena, a mislim da smo to zasad pokrenuli. Gledajte, ići ćemo iz utakmice u utakmicu, no vjerujem da možemo imati stvarno dobru i konkurentnu momčad – zaključio je Zalar.

zatvori