Nedjelja, 29. rujna 2024.

Uskoro jeftinija kavica, frizeri i kozmetičari? Poduzetnici od Vlade ponovno traže niže poreze

Poduzetnici okupljeni u udrugu Glas poduzetnika ovih su dana Vladi ponovno uputili zahtjeve kojima traže ukidanje nekoliko nameta, ali i – posebnog poreza na kavu.

Popis mjera koje za cilj imaju, kako navode, rasterećenje poduzetnika i povećanje njihove konkurentnosti, žele predati ministrima financija i gospodarstva. Podsjećamo kako su slično predlagali i prije godinu dana.

Konkretno, traže povećanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40.000 na 70.000 eura, smanjenje PDV-a na ugostiteljske, frizerske i kozmetičke usluge na 13 posto, PDV-a na proizvodnju hrane od pet posto, neoporezivanje reinvestirane dobiti, niže članarine komorama i turističkim zajednicama, ukidanje zabrane rada nedjeljom te ukidanje posebnog poreza na kavu.

Kavica bi mogla pojeftiniti?

Kako navode u obrazloženju zahtjeva oko kave, ona se u Hrvatskoj oporezuje posebnim porezom, na što se još dodaje PDV. Prema Zakonu o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića, riječ je o nametu kojim se pržena kava oporezuje s 0,80 eura po kilogramu, dok se na ekstrakte, esencije i koncentrate od kave plaća 2,65 eura po kilogramu. Pripravci na osnovi kave oporezuju se s 0,80 eura po kilogramu, pripravci na osnovi ekstrakata s 2,65 eura te nadomjesci kave koji sadrže kavu s 0,80 posto.

U udruzi ističu kako ispada da se u Hrvatskoj po svakoj šalici kave plaća 35 posto poreza, a u Sloveniji i Rumunjskoj koje su ukinule posebni porez na kavu svaka se šalica kave oporezuje s 9,5 posto, odnosno 9 posto.

– Smatramo da bi ukidanje ovog poreza olakšalo poslovanje proizvođačima kave i smanjilo troškove za potrošače, navode iz udruge, što izravno znači da će šalica kave u kafićima pojeftiniti.

Udovolji li Vlada svim zahtjevima, ostaje za vidjeti hoće li poduzetnici uistinu sniziti cijenu kave te frizerskih i kozmetičkih usluga ili će pronaći neki novi “ulazni trošak” kako bi cijena – narasla.

 

Slušaj uživo
zatvori