Nedjelja, 29. rujna 2024.

Na sjednici Županijske skupštine Petri Horvat posmrtno dodijeljena Nagrada za životno djelo

Nagrada za životno djelo Varaždinske županije u 2024. godini posthumno je dodijeljena Petri Horvat, stradaloj u prometnoj nesreći 2021. godine, koja je tijekom života ostavila trag darujući svoje vrijeme za volontiranje i humanost.

Kako je istaknuto na sjednici, riječ je o velikoj humanitarki i volonterki koja je prije svoje 24. godine postala i udomiteljica četvero djece. Po završetku fakulteta zaposlila se kao medicinska sestra, a upravo zahvaljujući predanom radu ubrzo je postala glavna sestra u domu za odrasle osobe sa psihičkim poteškoćama Bistričak u Jalžabetu. Volontirala je u udrugama te pokazivala suosjećanje prema svakoj osobi, a energiju usmjeravala prema dobrobiti drugih.

Podsjetimo, Petra je poginula u prometnoj nesreći kod Koprivnice u Kunovec Bregu 13. svibnja 2021. godine. Te kobne noći, mladi Koprivničanac Ivan Šanjić vraćao se pod utjecajem alkohola iz Cvetkovca u Koprivnicu i u Kunovec Bregu svojim je vozilom prešao na lijevu stranu ceste te se frontalno sudario s vozilom kojim je upravljala Petra Horvat. Ona se tada vraćala kući iz Koprivnice u Poljanec kod Ludbrega. Nakon nekoliko sati  podlegla je ozljedama u koprivničkoj Općoj bolnici.

Dodajmo i kako je u čast Petre Horvat Odjel za sestrinstvo Sveučilišta Sjever uveo priznanje koje nosi njezino ime. Dodjeljuje se studentima koji su se posebno istaknuli svojim angažmanom, volontirajući u Općoj bolnici Varaždin, na javnozdravstvenim akcijama i sportskim događanjima, udrugama za djecu i osobama s invaliditetom.

– Petra je ostavila neizbrisiv trag kroz svoju nesebičnu predanost kao volonterka, uvijek spremna pružiti pomoć i podršku drugima. Kao studentica, njezina strast prema učenju bila je zarazna, potičući inspiraciju kod ostalih kolega. Kao prijateljica, bila je oslonac i osoba od povjerenja, uvijek spremna saslušati i pružiti podršku i ljubav. Osobno sam imala privilegiju biti njezina nastavnica i mentorica na završnom radu te sam tako bila svjedok njezina neumornog truda i beskompromisne posvećenosti. Petra zadužila si nas svojom osobnošću i dobrotom. Utrla si put kojim nam je ići, riječi su pročelnice Odjela za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Marijane Neuberg na dodjeli na Sjeveru krajem prošle godine.

 

Slušaj uživo
zatvori