Nedjelja, 29. rujna 2024.

PADAJU REKORDI Naša županija kao i ostatak Hrvatske trenutno bilježi najveću zaposlenost

Nedavno su izašli podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji nam pokazuju kako je do kraja svibnja ove godine registrirano 83.327 nezaposlenih.

Što je 9,6 posto manje nego u svibnju 2023. godine, što je ujedno najniži broj nezaposlenih evidentiranih pri HZZ-u od osnutka hrvatske države.

No dotaknimo se ipak Koprivničko-križevačke županije.

Prema posljednjim objavljenim podacima ukupno je tijekom svibnja 2024. godine iz evidencije nezaposlenih izašlo 310 osoba. Kada gledamo prethodni mjesec, to je za 25,8 posto manje nego u travnju te za 7,6 posto više nego u svibnju prethodne godine.

Bilježi se pad

Krajem svibnja na području Koprivničko-križevačke županije evidentirano je 1.368 nezaposlenih osoba. U odnosu na travanj evidentirane su 123 nezaposlene osobe ili 8,2 posto manje, dok je u odnosu na svibanj prethodne godine evidentirano 311 nezaposlenih osoba ili 18,5 posto manje.

U odnosu na prethodni mjesec u Ispostavama Koprivnica i Đurđevac je evidentiran pad
broja nezaposlenih osoba, i to u Ispostavi Đurđevac za 45 osoba te u Ispostavi Koprivnica za 78 osoba, dok je u Ispostavi Križevci evidentiran isti broj nezaposlenih osoba.

Izvor: HZZ.Krizevci

U obrazovnoj strukturi nezaposlenih osoba najbrojnije su osobe sa završenom srednjom
školom za zanimanja u trajanju do tri godine i školom za KV i VKV radnike (406 osoba), zatim slijede osobe sa završenom osnovnom školom (309 osoba) te osobe sa završenom srednjom školom u trajanju od četiri i više godina (241 osoba).

Izvor: HZZ.Krizevci

Gledajući ostatak Hrvatske, najveći broj registriranih nezaposlenih osoba zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Osječko-baranjskoj, Gradu Zagrebu te Ličko-senjskoj županiji.

Također, u svibnju ove godine je više od 14 tisuća osoba od ukupnog broja nezaposlenih su koristile novčanu naknadu. Kada usporedimo isti mjesec s prošlom godinom, broj korisnika novčane naknade smanjio se za 15,8 posto ili 2.803 osobe.

Podsjetimo, nedavno smo pisali kako je u Koprivničko-križevačkoj županiji prosječna neto plaća 1.216 eura, dok najveća bruto plaća iznosi 1.646.

Slušaj uživo
zatvori