Subota, 27. srpnja 2024.

Županija pokreće postupak proglašenja Nacionalnog parka, dio stanovništva ipak zabrinut

Koprivničko-križevački župan Darko Koren u naselju Ždala održao je Kolegij s gradonačelnicima i načelnicima općina s područja županije, a jedna od tema bila je i budući Nacionalni park rijeka Drava.

Podsjetimo, riječ je o inicijativi za osnivanje Radne skupine za proglašenje Nacionalnog parka rijeka Drava koju je pokrenuo Klub nezavisnih u Županijskoj skupštini. Upravo ta tema bit će jedna od točaka na predstojećoj sjednici.

Župan je pojasnio kako odluku o proglašenju nacionalnog parka donosi Hrvatski sabor na prijedlog resornog ministarstva, odnosno Vlade te da je riječ o vrlo složenom i dugotrajnom postupku u kojem će biti potreban velik angažman brojnih dionika, stručnjaka i zainteresiranih subjekata te cjelokupne javnosti ovog kraja, ali i ostale četiri županije kroz koje protječe rijeka Drava.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Predstavnici jedinica lokalne samouprave složili su se oko važnosti očuvanja prirode i koristima koje bi nacionalni park donio, ali su upozorili i na potencijalnu bojazan stanovništva koje je ekonomski vezano uz rijeku Dravu zbog mogućih financijskih gubitaka i ograničenja koja više ne bi dozvoljavala određene djelatnosti i iskorištavanje prirodnih resursa rijeke.

Kolegiju su uz načelnike i predstavnike općina, prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž, predstavnica Križevaca Sandra Vuketić, ravnatelji županijskih ustanova te pročelnici županijskih upravnih tijela.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

 

 

zatvori