Nedjelja, 29. rujna 2024.

RADIMO VIŠE, A PLAĆENI SMO MANJE! U Austriji zarada gotovo tri puta viša, a Nizozemci rade dan manje

Zanimljivo istraživanje je napravio Eurostat.

Naime, objavljena je statistika o tome koliko u prosjeku tjedno rade stanovnici Europske unije.

Sudeći po podacima oni koji u Europi puno rade slabo su plaćeni. Hrvatska se nalazi u skupini zemalja u kojima stanovnici moraju duže raditi kako bi zaradili manje od onih koji žive na zapadu Europe.

Više je manje

Hrvati u prosjeku rade 38,1 sat tjedno, a poslodavci za njihov rad plaćaju nešto više od 14 eura. Poslovni dnevnik prenosi kako će bolje od nas, za manji broj tjednih sati zaraditi većina stanovnika zapadne Europe (Danci, Nijemci, Francuzi…), primjerice stanovnik Nizozemske u prosjeku radi 32,2 sata tjedno, a poslodavac će za njegov rad platiti, u prosjeku 43,3 eura.

Najniži troškovi rada po satu zabilježeni su u Bugarskoj (9,3 eura), Rumunjskoj (11 eura), dok je u Mađarskoj cijena rada jednaka kao i u Hrvatskoj.

Zanimljivo je kako se Austrija nalazi na 40,9 eura što je 2,84 puta više nego kod nas, a u susjednoj Sloveniji cijena rada po satu iznosi 25,5 eura, dok je najveća vrijednost u Luksemburgu 53,9 eura.

Nije sve tako crno

Iz Eurostata navode kako su troškovi rada po satu na razini cijelog gospodarstva izraženi u eurima porasli za 5,3 posto, gledajući 2023. u usporedbi s 2022.

Također, unutar eurozone troškovi rada po satu porasli su u svim zemljama, ali najveći porast zabilježen je u Hrvatskoj (+14,2 posto), Litvi i Estoniji.

Slušaj uživo
zatvori