Subota, 28. rujna 2024.

Županijski Zavod za javno zdravstvo objavio upute, evo što se ne smije konzumirati nakon poplave

Županijski Zavod za javno zdravstvo objavio je upute o postupanju u slučaju poplave kakva je u ponedjeljak zadesila dijelove našega područja te što se smije, a što ne konzumirati.

Kako navode, stanovnici s pogođenih područja moraju koristiti vodu za piće isključivo iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sustava ili originalno flaširanu vodu.

– Ne konzumirajte vodu iz vlastitih vodoopskrbnih objekata poput bunara i pumpi, radi zagađenja uzrokovanih poplavama sve do povlačenja voda i provedene dezinfekcije istih. Ukoliko je voda iz lokalnog vodovoda ili bunara zamućena, onda se koristi samo kao tehnološka voda te se ne smije koristiti za piće, kuhanje ili pranje – upozoravaju.

Otopljena hrana

Posebno može biti opasna hrana iz frižidera i zamrzivača koji su se odmrznuli.

– Ne konzumirajte hranu koja je bila u doticaju s poplavljenom vodom ili se u hladnjacima otopila i/ili pokvarila uslijed nedostatka električne energije. Isključivo konzumirajte hranu koja je pakirana u vodonepropusno pakiranje, “suhu” ili konzerviranu hranu i hranu koja je dobro termički obrađena. Izbjegavajte konzumaciju povrća i voća s poplavljenih područja, osim eventualno termički obrađenog povrća – navode iz Zavoda.

Mjere asanacije nakon povlačenja poplavnih voda

Dodaju kako je nakon povlačenja poplavnih voda potrebno obaviti mehaničko čišćenje poplavljenih objekata i površina (odstranjivanje mulja, naplavina, pijeska, otpada) te pranje vrućom vodom i deterdžentima. Dezinfekcija podova, zidova i ostalih površina može se provesti uobičajenim dezinficijensima za korištenje u kućanstvu, pri čemu treba koristiti gumene rukavice i čizme. Unutarnje je zidove potrebno premazati sredstvom protiv algi.

– Nakon isušivanja stambenih prostora potrebno je dobro oprati i dezinficirati sve što je došlo u doticaj s poplavnim vodama: pokućstvo, posuđe, sanitarije i ostale predmete i površine. Tepihe, prostirke, tapecirani namještaj i krevete je poželjno baciti jer postaju leglo mikroorganizama. Važno je ne hodati kroz naplavljenu vodu, ne ulaziti u nestabilne zgrade i ne prilaziti električnim vodovima – zaključili su u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Slušaj uživo
zatvori