Nedjelja, 29. rujna 2024.

Ljeto samo što nije počelo! Evo koliko Hrvati ove godine planiraju potrošiti na godišnjem

Jedna Hrvatska istraživačka agencija provela je istraživanje koje je dovelo do zanimljivih podataka.

Tako 92 posto ispitanika planira neko putovanje ove godine, od čega 77 posto unutar Hrvatske. Preko polovice ispitanika namjerava putovati unutar Europe, dok se za avanturu na drugom kontinentu odlučuje šest posto ispitanika.

Što je s financijama?

Najveća zapreka ljetovanju su financije. Svaki četvrti ispitanik kao razlog navodi financijsku nemogućnost, a 15 posto financijsku nesigurnost. Ipak, od onih koji ne planiraju odlazak na more, najviše (37 posto) je onih koji već žive na moru.

U prosjeku ljetni odmor traje devet do deset dana. Kraća putovanja do sedam dana planiraju mladi, dok se duži ljetni odmori planiraju ako se radi o smještaju u vlastitoj vikendici ili kod prijatelja.

Zanimljivo je kako ljetovanje duže od 31 dan planira samo dva posto ispitanima, u hotelima ispitanici ostaju devet dana, a u kampovima deset.

Potrošnja

Građani u prosjeku na ljetnom odmoru planiraju potrošiti nešto više od tisuću eura. Najviše planiraju potrošiti oni u dobi 40-49 godina. Oni koji planiraju hotelski smještaj, procjenjuju i znatno veće izdatke za ljetni odmor.

U prosjeku za ljetni odmor se planira potrošnja u visini 88 eura dnevno po osobi. Za ispitanike koji odsjedaju u hotelima taj iznos raste na 142 eura, u privatnom smještaju 91 eura, dok građani koji odmor provode u kampu ili vlastitom smještaju troše 64, odnosno 54 eura. 29% procjenjuje potrošnju do 30 eura, a 27% više od 100 eura.

Slušaj uživo
zatvori