Subota, 28. rujna 2024.

FOTO Festival žena iz ruralnih područja okupio brojne posjetitelje, Rupčić: Ova manifestacija na najljepši način promovira našu županiju

Već tradicionalni Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije održan je danas u sportskoj dvorani Osnovne škole Kloštar Podravski.

Glavni organizator i inicijator festivala pritom je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Udrugom žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije, dok je ove godine suorganizator i domaćin Općina Kloštar Podravski.

Kako je istaknula predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i inicijatorica festivala Verica Rupčić, riječ je o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj jer ženama daje priliku za pojedinačnu prezentaciju njihovih života, svestranosti, kreativnosti, a u fokusu festivala su žene u ravnopravnoj prezentaciji bez neprikladnih epiteta i natjecateljskih konotacija.

– Ova manifestacija na najljepši način promovira županiju u Hrvatskoj i Europskoj uniji, čak je uvrštena u kalendar događanja Europske komisije te vjerujem da ćemo s ovom dobrom praksom nastaviti i u budućnosti – istaknula je Rupčić napomenuvši kako je jedini uvjet sudjelovanja želja žena da se prijave i prezentiraju svoje priče i sredinu u kojoj žive.

Načelnik Općine Kloštar Podravski Siniša Pavlović zadovoljan je i ponosan što su domaćin ove manifestacije, dok je direktor Turističke zajednice područja Dravski Peski Robert Čimin dodao kako je festival svake godine sve više posjećen što zapravo daje do znanja koliko je uspješan.

Župan Darko Koren se pridružio riječima zadovoljstva i sreće zbog okupljanja te je zavalio ženama koje su se predstavile i time očuvale ruralni prostor pokazavši koliko su vrijedne, a mi bogati prostorom na kojem živimo.

Spomenimo da se ove godine predstavilo 13 žena koje su uredile svoj izložbeni štand gdje su izložile svoje proizvode, uratke, ručne radove, ali i različite etno predmete. One su Sanela Brgles iz Kunovec Brega, Marina Dvorski iz Reke, Jasna Horvat iz Međe, Marija Igrić iz Kalinovca, Biserka Keljar iz Kloštra Podravskog, Katarina Kirinec iz Podravskih Sesveta, Vesna Kišićek iz Ferdinandovca, Biserka Kišivan iz Gole, Darija Lodeta iz Molvi, Gordana Lugomer iz Podgajca, Katica Matulec iz Kloštra Podravskog, Ruža Međimorec iz Rasinje i Snježana Savić iz Velike Mučne.

Dodajmo da festival ima i humanitarni karakter pa su u predvorju dvorane članovi Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice imali svoj izložbeni štand i prikupljali sredstva za rad kroz dobrovoljne priloge. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su Glazbeni sastav Gorbonuk, Folklorna udruga Kloštar Podravski i KUD Prugovac.

Isto tako, nakon završetka festivala za sve sudionice, njihove pratnje i obitelji, ali i sve druge posjetitelje pripremljena su dva koncerta – nastupit će Tamburaški sastav Dangube, a nakon 22 sata i Crvena jabuka.

Festival se održava pod pokroviteljstvom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, a stigli su i županijski pročelnici, načelnici i brojni drugi uvaženi gosti te Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu, koja je izrazila zadovoljstvo i čast dolaska na festival koji ima velik značaj za svaku ženu jer pokazuje koliko je snage utkano u njihov angažman. Spomenimo na kraju da je domaćinstvo za iduće izdanje festivala ponudila Općina Gola.

Slušaj uživo
zatvori