Subota, 28. rujna 2024.

Načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić: Svašta se promijenilo u godinu dana, ali ne i želja građana i javne uprave za nastavkom rasta i razvoja

Općina Legrad ovih dana slavi Dan općine, ali i druge važne obljetnice. Od prvog spomena imena Legrad prošlo je 630 godina, 140 godina je od početka djelovanja DVD-a Legrad, stota je obljetnica osnivanja Graničara, a i Općina slavi 30 godina. Tim smo povodom razgovarali s načelnikom općine Ivanom Sabolićom.

Koliko se toga promijenilo u posljednjih godinu dana?

Neke stvari su se promijenile, dok su neke ostale iste. Možemo samo spomenuti da se sve više radi elektronički, poput prijava na razne natječaje, potpisivanja dokumenata, transparentnosti i slično. To je za neke teška promjena, dok velikoj većini građana i zaposlenika javne uprave to ubrzava posao. S druge strane nije se promijenila želja i trud i građana i javne uprave da se razvijemo i rastemo. To nas odlikuje, i vrlo često smo primjer drugima kako upravljati jedinicama lokalne samouprave.

Koje kapitalne projekte u najavi bi istaknuli i na koji način će se oni financirati?

Najveći projekt je svakako proširenje dječjeg vrtića koji se većinski financira iz NPOO-a, a završetak investicije zatvorit ćemo kreditom. Druga velika investicija je uređenje kata Društvenog doma u Legradu, gdje se obnavljaju prostorije općine i udruga. Tim projektom povećat će se energetska učinkovitost zgrade, kao i razina ugodnosti boravka u zgradi. Izraditi će se nova arhiva, a KUD Zrin će konačno dobiti adekvatnu prostoriju za čuvanje nošnji i rekvizita. Projekt sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Osim toga asfaltirati će se nove prometnice, proširiti javna rasvjeta, obnoviti dječja igrališta.

Prošlogodišnja katastrofalna poplava ostavila je traga na sve stanovnike općine. Kolika je zapravo šteta bila, o kakvim iznosima pričamo?

Poplava je ostavila ozbiljne posljedice na području Općine Legrad, a posebice na području Šoderice. Radi se o više od 2 milijuna eura štete, što uključuje uništenu prugu, prometnice, rasvjetu, vodovod, šetnicu, urbanu opremu, plaže, objekte, drveće. Ostao je veliki krater u koji smo navozili preko 20.000 kubika zemlje. Ipak veća šteta od imovine, sigurno je to što nećemo moći u potpunosti uživati u turističkoj sezoni.

Može li Šoderica vratiti izgled i sjaj koji je imala, može li se popraviti uništeno?

Nažalost, razočaralo nas je to što je izostala obećana pomoć od države te smo do sada u saniranje štete uložili oko 120.000 eura vlastitih sredstva. Nažalost, isto neće biti dovoljno da Šoderici vratimo stari sjaj ove sezone. Do sada smo izvadili drveće i smeće, zavozili put, zavozili krater, uredili plažu i izmuljili obalu, a HEP i KC vodu su popravile dovod struje i vode. Isto tako popravili smo 120 kvadrata šetnice, a još oko 70 metara popraviti će se slijedeće godine.

Izvor: Glas Podravine i Prigorja

Jedna zanimljivost, Legrad je 17. jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj po razdvajanju otpada. Tko ili što je najviše pridonijelo tom sjajnom rezultatu?

Imamo visoki postotak razdvojenosti otpada, te se stopa posljednjih dvije godine kreće između 55 i 58 posto. Najviše tome doprinose projekti razdvajanja na kućnom pragu, gdje naši stanovnici odvajaju plastiku, papir, biootpad i miješani komunalni otpad. Od 1. srpnja potpuno besplatno će za naše građane biti omogućeno skupljanje stakla na kućnom programu, te će to biti pilot projekt u našoj županiji. Također, pred tri godine otvoreno je reciklažno dvorište koje izvrsno funkcionira i uvelike doprinosi stopi razdvajanja otpada.

Što je s cestom Kutnjak – Antolovec i cestom u Velikom otoku ali i ostalim prometnicama unutar općine poput one na Lazinama?

Svake godine asfaltiramo i obnavljamo oko 1,5 kilometara cesta. U suradnji s ŽUC-om obnavljamo županijske ceste, te je u posljednjih 10 godina obnovljeno oko 12 kilometara županijskih cesta i to u Legradu, Kutnjaku, Selnici Podravskoj, Velikom Otoku,Antolovcu, a ove godine plan je rekonstruirati cestu Kutnjak – Antolovec. Uz to ove godine u naselju Zablatje asfaltirali smo cestu u kvartu Poloji, a još ove godine planiramo urediti novu prometnicu u Velikom Otoku. Nedavno smo dobili građevinsku dozvolu za cestu na Lazinama na Šoderici, te smo projekt prijavili na mjeru 73.13., te bi na taj način htjeli osigurati sredstva i to isto asfaltirati.

Na koji način će važni projekti poput geotermalnih projekata u Legradu i Antolovcu donijeti nove prihode u proračun?

Općina Legrad na svojem području ima dva geotermalna polja, jedno je Legrad drugo je Kutnjak-Lunjkovec. Dva koncesionara rade na razvoju projekata, jedan je tvrtka Bukotermal, a druga turska kompanija Terra Energy Generation Company. Kako se oba projekta temelje na proizvodnji električne energije, Općina Legrad trebala bi dobiti nekoliko naknada iz tih projekata. Radi se o ogromnim sredstvima koja prelaze naše godišnje proračune.

Nastavljate program subvencija za stanovnike općine odnosno one koji će to tek postati. Prošle mjere su urodile plodom?

Program stambenog zbrinjavanja mladih osoba proslavio je Općinu Legrad diljem svijeta, te smo prema njemu dobili i zadržali preko 140 osoba, odnosno 46 obitelji. Program se nastavlja svake godine i svake godine dobivamo nove obitelji koje nam se naseljavaju. Ove godine već smo dobili 4 nove obitelji, a u tijeku je natječaj za mjere 3. i 4. te vjerujem da ćemo dobiti neke nove stanovnike do kraja godine. Uz taj program otvaranjem nove skupine u dječjem vrtiću i niske cijene vrtića, besplatni radni materijali za osnovnoškolce, mala nezaposlenost i drugi poticajni programi sigurno će doprinijeti da se dosele novi stanovnici. ,

Hoće li se nastaviti stipendiranje učenika i studenata?

Nastavljamo stipendirati studente i učenike srednjih škola i to je poticaj da naši mladi završe školovanje i vrate se kako bi svojim znanjem doprinijeli razvoju naše Općine. Štoviše, već pred dvije godine uveli smo opciju studentima da se ne moraju prijavljivati na natječaje, ukoliko ispunjavaju redovno obaveze, već njim se ugovor produžuje kroz cijelo školovanje. Od slijedeće školske, odnosno akademske godine te stipendije će se povećati zbog usklađenja s eurom, ali i porasta životnih troškova.

Jedna ste od rijetkih općina koja potiče medicinski potpomognutu oplodnju.

Da, prva smo općina koja je takav vid poticaja uvela u našoj županiji. Shvatili smo da postoji sve veći problem kod reproduktivnog zdravlja, s obzirom da se godine u kojima žene rađaju prvi puta povećavaju. Normalno ljudska biologija to ne može pratiti i onda dolazimo do demografskih problema koje sada imamo. Takvi medicinski postupci su iznimno skupi i iscrpljujući stoga naša mala podrška je doprinos za rješavanje i zdravstvenih i demografskih pitanje. Isto tako drago nam je da je takve poticaje uvela Koprivničko-križevačka županija.

Što je s kućnim ljubimcima?

Novi zakon o zaštiti životinja donio je velike probleme jedinicama lokalne samouprave po pitanju pasa lutalica. Prije nekoliko godina odlučili smo davati poticaje za sterilizaciju i kastraciju pasa i mačaka i takve poticaje koriste većinom odgovorni građani. Nažalost oni neodgovorni stvaraju probleme pasa lutalica, te stvaraju dodatne troškove jedinicama lokalne samouprave. S obzirom da smo mi na sjecištu triju županija u tranzitu nam neodgovorni pojedinci znaju ostaviti pse na našu brigu. Kako je trošak zbrinjavanja pasa lutalica jako visok, te se naplaćuje svaki dan proveden u azilu, odlučili da ćemo financijski poticati udomiteljstvo pasa iz azila. Stoga ćemo od ove godine provoditi razne akcije u kojima ćemo poticati udomljavanje. Čuli smo brojne kritike na to, ali vjerujemo da uz bolju kontrolu nećemo imati zloupotrebu kakvu je imao Grad Koprivnica.

Tko su ovogodišnji dobitnici javnih priznanja i čime su ih zaslužili?

Ove godine podijelili smo pet javnih priznanja, a dobitnici su Nikola Gerendaj iz Legrada za razvoj sporta, Dragutin Marcinjaš za dugogodišnji pedagoški rad, Mihael Šestak za sportske rezultate, Gordan Cvetnić za razvoj urbane kulture i Nogometni klub Graničar Legrad povodom 100. godina postojanja kluba.

Od srca vam čestitamo Dan općine i želimo vam puno uspjeha.

Hvala Vam na čestitkama.

Izvor: Glas Podravine i Prigorja
Slušaj uživo
zatvori