Ponedjeljak, 29. srpnja 2024.

Đurđevačko gradsko vijeće: nove cijene zemljišta u poduzetničkim zonama, rastu plaće u gradskim ustanovama

Na 32. sjednici Gradskog vijeća donesena je odluka o izmjenama početne cijene metra kvadratnog zemljišta u poduzetničkim zonama Grada Đurđevca, ali i rastu plaća u svim gradskim ustanovama.

Gradonačelnik Hrvoje Janči istaknuo je kako je s obzirom na stanje na tržištu u proteklom vremenu Grad naručio nove procjene zemljišta.

Prema procjeni vještaka, prijedlog je da u Poduzetničkoj zoni A-sjever početna cijena bude 17 eura po metru kvadratnom, u zoni A-jug koja je opremljena komunalnom infrastrukturom to je 16 eura po metru kvadratnom. Dodajmo kako je to ranije bilo otprilike devet eura, a u Poduzetničkoj zoni A-jug i zoni B, koje nisu u potpunosti opremljene komunalnom infrastrukturom, sada je cijena 13 eura po metru kvadratnom, rekao je gradonačelnik.

Naglasio je kako za investitore i dalje ostaju sve potpore koje su imali i do sada, samo se u obračunu potpore primjenjuje drugačija početna cijena.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković dodao je kako se ovo prvenstveno odnosi na one koji kupuju bez potpore, poput trgovačkih centara.

Sjednica gradskog vijeća / Snimila Martina Sabađija Buđak

Vijećnik Marko Fucak upitao je što s investitorima koji su već kupili zemljište, a još nisu počeli graditi u poduzetničkim zonama.

Mi smo svim investitorima poslali upute o statusu njihovih projekata, i neki imaju realna opravdanja za odgađanje investicije. Svakako se mora napraviti revizija svih tih prijava, no velika većina ih ozbiljno radi na ishođenju potrebne dokumentacije kako bi krenuli sa svojim projektima u našim poduzetničkim zonama, odgovorio je Janči.

Vezano uz preostali dio Poduzetničke zone A-jug koja još nije opremljena komunalnom infrastrukturom, gradonačelnik je kazao kako je dio zemljišta još uvijek u privatnom vlasništvu.

Plan je da se kupnjom tog zemljišta omogući izrada infrastrukture, prvenstveno prometne infrastrukture i kružnog toka te pristupnih cesta kroz poduzetničke zone A-sjever i A-jug, kazao je Janči i dodao kako se radi o površini od nešto više od tri hektara zemljišta.

Rastu i plaće u svim gradskim ustanovama

Donesena je Odluka o izmjenama koeficijenata za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Đurđevca.

Imamo usklađene plaće u svim sektorima s obzirom na stručnu spremu i opis radnog mjesta. Ovo povećanje koeficijenata se donosi da se poravna nesrazmjer koji se dogodio unazad nekog vremena s podizanjem minimalne plaće i uvođenjem neoporezivih dodataka, rekao je Gradonačelnik Hrvoje Janči.

Izmjene su napravljene po modelu da je za radna mjesta s osnovnom školom koeficijent povećan za pet posto, sa srednjom školom za 10 posto, sa višom školom za 15 posto i s visokom školom za 20 posto.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković kazao je kako su se stvorili nesrazmjeri unutar sustava te se nada kako će ovo zadovoljiti sve one koji su zaista radili za znatno niže plaće od onih koje bi mogli dobiti da su radili primjerice u privatnom sektoru.

Plaća vatrogasca je bila veća od plaće gradonačelnica, učiteljska plaća je veća od plaće pročelnika u gradu i ravnateljice vrtića koja upravlja s 50 ljudi i 300 djece, rekao je Lacković i zahvalio svima na strpljenju do ove odluke.

Gradonačelnik je dodao kako se ovaj model radi u svim gradskim ustanovama s ciljem zadržavanja djelatnika, posebno onih visoko obrazovanih, a obuhvaća i komunalne tvrtke.

zatvori