Subota, 28. rujna 2024.

Centar za palijativu u Koprivnici primat će pacijente iz cijele države, Devčić: Gradimo i novih 80 parkirnih mjesta

U Koprivnici bi u dogledno vrijeme trebala početi gradnja regionalnog Centra za palijativnu medicinu i liječenje boli, a velebni objekt koji će doprinjeti poboljšanju kvalitete života palijativnih bolesnika nalazit će se će u krugu Opće bolnice dr. Tomislav Bardek.

Podsjetimo kako je krajem 2021. godine, u vrijeme dok je osnivačka prava nad bolnicom imala Koprivničko-križevačka županija, projekt prijavljen i uvršten u strateški Razvojni sporazum za sjever Hrvatske, a tadašnja vrijednost nove palijative procijenjena je na desetak milijuna eura. U međuvremenu je, početkom ove godine, bolnica prešla pod okrilje države, no projekt se i dalje provodi.

Centar je zamišljen kao multidisciplinarni prostor u kojem će raditi razni specijalisti poput anesteziologa, neurologa, psihijatara, kardiologa i pulmologa. Lepeza stručnjaka sugerira kako uslugu neće koristiti samo onkološki pacijenti, već i osobe s kroničnim bolestima srca koji više ne reagiraju na terapiju, zatim određeni psihijatrijski bolesnici te niz osoba s kroničnim neurološkim bolestima koje su neizlječive.

Kako je dosad više puta rečeno, objekt će imati oko 3.000 kvadratnih metara bruto površine, a sastojat će se od prizemlja i dva kata s 30 ležajeva, no tu će biti i dnevna bolnica za one koji dolaze samo na terapije i potom odlaze kući. Sve će biti izgrađeno na dijelu parcele između bolnice i Gimnazije, na površini prema Ulici kneza Domagoja.

Prostor u krugu Opće bolnice na kojem će biti Centar za palijativu / Snimila Leona Barešić
Izvor: Google maps

Projekt je trenutno u fazi pripreme prijave za natječaj za dodjelu europskog novca.

– Čekamo natječaj za financiranje tog projekta, koji bi Ministarstvo regionalnog razvoja trebalo objaviti do kraja ove godine. Što se tiče priprema, izrađen je glavni izvedbeni projekt i ishođena građevinska dozvola za sam objekt, rekao nam je ravnatelj Mato Devčić.

Centar za palijativu bit će regionalnog karaktera, no zbog Zakona o zdravstvenoj zaštiti pravo na uslugu imat će svi potrebiti pacijenti s područja cijele države.
– Iz iskustva znamo da nam dolaze pacijenti uglavnom iz Koprivničko-križevačke županije, ali gravitiraju i oni iz Zagrebačke, Varaždinske, Međimurske, Virovitičko-podravske te Bilogorske županije. Dakle, iako pacijenti iz tih županija po određenim specijalnostima odnosno potrebama zdravstvene usluge, dijagnostike i terapije gravitiraju u Opću bolnicu Koprivnica, usluga palijativne medicine i liječenja boli bit će dostupna svima u Hrvatskoj, pojasnio je ravnatelj Devčić.

Predviđeno je 30 ležajeva za najteže slučajeve, no uslugu će palijativa pružati i kroz dnevnu bolnicu, gdje se očekuje značajan porast “prometa”.
– Povećanjem prostornih kapaciteta, kako kroz stacionar tako i dnevne bolnice, poliklinike i ambulantnog dijela, očekujemo i značajno povećanje dnevnobolničkih posjeta. Očekujemo i da će trideset kreveta u stacionaru cijelo vrijeme imati visok postotak popunjenosti. Prosječna europska popunjenost akutnih kreveta, a mi jesmo akutna bolnica, je oko 60 posto, dok je popunjenost na palijativi oko 90 posto, kazao je.

Ravnatelj Devčić očekuje velik interes lokalnog stanovništva za uslugu budućeg centra, jer od Koprivnice do Novog Marofa ne postoji ustanova s palijativnim kapacitetom.

– Upravo iz tog razloga očekujem i povratak palijativnih pacijenata s područja Koprivničko-križevačke županije, koji sada koriste uslugu u nekim udaljenim mjestima, rekao je Devčić.

Uz novi Centar za palijativu stižu i nova parkirna mjesta

Neizostavno pitanje je i parkiranje. Kako smo primijetili, oko bolnice su na pločnike nedavno postavljeni stupići jer je situacija s ostavljanjem vozila već izmicala kontroli, a dobra vijest je da s “palijativom” stižu nova parkirna mjesta.

– Što se tiče stupića, morali smo ih postaviti jer su nepropisno ostavljena vozila posjetitelja sve više otežavala kretanje teže pokretnim pacijentima. Mogu reći da uz novi Centar za palijativu stiže i 80 novih parkirnih mjesta, najavio je Devčić.

Doznali smo i kako Opća bolnica nevezano za palijativu planira i novu regulaciju prometa u krugu bolnice. Cilj je omogućiti bolji i sigurniji protok prometa uz veću dostupnost usluga pacijentima.

Pripremili Bojan Horvat i Goran Generalić.

Slušaj uživo
zatvori