Subota, 28. rujna 2024.

Jesu li vrata Crkve otvorena LGBTIQ+ osobama? Mons. Markač: ‘Svaki čovjek ima pravo na sakrament vjere’

Zahvaljujući pjesmi Eurovizije i aktualnom pobjedniku Nemu, u javnosti se ovih dana intenzivno debatira o tzv. nebinarnim osobama.

Kao što je poznato, riječ je o pojedincima koji se ne smatraju ni muškarcima ni ženama te traže da ih se oslovljava neutralnim zamjenicama. U engleskom jeziku to je jednostavno “they”, dok je u hrvatskom nešto teže jer imamo rodno definiranu zamjenicu “oni” i “one”.

Dobar dio javnosti još uvijek ne prihvaća ovakvu opredjeljenost svojih sugrađana, uključujući sve pripadnike LGBTIQ+ zajednice, a nas je zanimalo kakav stav prema njima ima Crkva.

Kako je rekao monsinjor Leonard Markač, župnik u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Močilama, svaka osoba, binarna ili nebinarna, dobrodošla je.

– Neću komentirati nebinarne osobe, prepuštam njima neka oni o sebi donose sud – kratko je rekao.

Na pitanje može li osoba koja se deklarira nao nebinarna ili LGBTIQ+ primiti svaki sakrament Crkve, mons. Markač kaže kako mu nije poznato da su imali takav slučaj, no vrata su svima otvorena.

– Ako se ne kosi s ostalim načelima vjere, svaki čovjek ima pravo na sakrament vjere – kazao je.

Zanimalo nas je i što je s osobama koje su primile, primjerice, sakrament krštenja, a nakon toga ostvarile istospolni civilni brak. Primjerice, može li kršteni muškarac koji ima muža, biti kum nekome na crkvenom vjenčanju. Ovdje se, kako smo doznali, primjenjuje uobičajeno kanonsko pravo koje nema veze s rodnim ili seksualnim opredjeljenjem pojedinca.

– Ako dotični nije crkveno vjenčan, ne može biti u ulozi kuma u crkvi. Kako toga kod nas još nema, dakle istospolnih vjenčanja u crkvi, takva osoba ne može biti kum – pojasnio je Markač.

Na pitanje smatra li da Crkva “gubi bitku” kada je riječ o privlačenju mladih, u usporedbi s modernim trendovima koji zagovaraju neke druge životne zajednice i opredjeljenja, mons. Markač kaže kako Crkva ima svoje stavove utemeljene na Božjim zakonima od kojih neće odstupiti ni odustati.

– Crkvi se ne žuri. Nije nam u interesu privlačiti ljude samo zbog broja, a da istovremeno načinom života odudaraju od načela za koja se zalažemo. No, ponavljam, svi koji se izjašnjavaju drugačije imaju pravo na sakrament ako se iskreno za njega pripreme – zaključio je monsinjor Markač.

 

Slušaj uživo
zatvori