Subota, 27. srpnja 2024.

Premijer najavio povećanje plaća sebi i ministrima, povećanje je moguće i do 40 posto

Pod izgovorom da nije normalno da ministri imaju tek dvadesetu ili tridesetu plaću po visini u svom ministarstvu, premijer Andrej Plenković najavio je ponovno povećanje plaće državnim dužnosnicima.

Ministar graditeljstva Branko Bačić najavljuje kako će se ići u to u idućim tjednima ili mjesecima, a zahtjevu za povećanje plaća pridružuje se i koalicijski partner HDZ-a, Domovinski pokret.

Politička odluka o povećanju plaća političarima je donesena, no još se ne zna način provedbe te odluke. Postoje dvije mogućnosti. Prva mogućnost je izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika kako bi se povećali koeficijenti. Druga, jednostavnija opcija, je da Vlada odlukom povisi osnovicu za državne dužnosnike koja se nije mijenjala od kraja 2014. godine i trenutno iznosi 516,29 eura bruto.

Ministrima moguće povećanje i do 40 posto

Dođe li do promjene Zakona, Vlada na sebe preuzima teret omraženih mjera. Sustav je nepravedan: glavni tajnici i ravnatelji u ministarstvima imaju veće plaće od ministara. Plaće državnih službenika su stalno rasle, dok se osnovica za državne dužnosnike nije mijenjala već deset godina tako da će taj rast u postotku morati biti značajan. Ako bi se doista premijeru plaća podigla sa sadašnjih 3260 eura na možda 4500, to je rast od čak 38 posto.

Trenutna plaća premijera i njegovih ministara
zatvori