Subota, 28. rujna 2024.

FOTO Bliži se novo izdanje Festivala žena iz ruralnih područja, Rupčić: U fokusu su žene bez neprikladnih epiteta i natjecateljskih konotacija

Bliži nam se novo izdanje Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije.

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koja će se ove godine održati 13. put i to 1. lipnja s početkom u 18 sati u sportskoj dvorani Osnovne škole Kloštar Podravski. Glavni organizator i inicijator festivala pritom je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Udrugom žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije, dok je ove godine suorganizator i domaćin Općina Kloštar Podravski.

U Županijskoj upravi danas je održana i najavna konferencija festivala na kojoj je predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i inicijatorica festivala Verica Rupčić podsjetila kako je riječ o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj jer ženama daje priliku za pojedinačnu prezentaciju njihovih života, svestranosti, kreativnosti…

– U fokusu festivala su žene u ravnopravnoj prezentaciji bez neprikladnih epiteta i natjecateljskih konotacija. Dakle, festival nema natjecateljski karakter. Festival prije svega provodimo s ciljem afirmacije žena iz ruralnih područja i promocije različitosti života današnjih žena u ruralnom prostoru. Posebni cilj je pak umrežavanje žena radi jačanja položaja žena, zatim razmjena iskustava, znanja i vještina te afirmacija žena u cilju podizanja kvalitete života u ruralnim područjima, očuvanja običaja te podravsko-prigorskog izričaja – objasnila je.

Snimio Tomislav Matijašić.

U festivalu je bitna svestranost i kreativnost žena, ali i želja da sudjeluju u festivalu, odnosno da znaju prepoznati i iskoristiti priliku za prezentaciju. To je ujedno i jedini “kriterij” ovog festivala, nastavila je Rupčić. Tijekom svih ovih godina u festivalu su sudjelovale 134 žene, a ove će godine ih biti predstavljeno 13. Najmlađa ovogodišnja sudionica pritom ima 28 godina, a najstarija 70.

– Svaka od sudionica će urediti svoj izložbeni štand u jednakim uvjetima gdje će izložiti svoje proizvode, uratke, ručne radove, ali i različite etno predmete. Uz puno mašte i ideja, svaka od njih će prikazati svoju priču kojom će prikazati svoj rad, svakodnevni mar, društveni angažman, kreativnost i očuvanje tradicije. Naglasak stavljamo i na njihove posebnosti jer je svaka žena posebna na svoj način. To je prilika da žene pokažu sve što im je u životu važno, pa i u životu njihovih obitelji i sredinama u kojima žive – poručila je Rupčić i dodala da će nakon predstavljana žena na festivalu uslijediti podjela priznanja za njihove posebnosti uz uručivanje unikatnih poklona.

Festival će imati i humanitarni karakter pa će u predvorju dvorane članovi Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice imati svoj izložbeni štand te će prikupljati sredstva za rad kroz dobrovoljne priloge. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupit će Glazbeni sastav Gorbonuk, Folklorna udruga Kloštar Podravski i KUD Prugovac.

Snimio Tomislav Matijašić.

Spomenimo da se festival održava uz Dane općine Kloštar Podravski, a direktor Turističke zajednice područja Dravski peski Robert Čimin tim je povodom kazao kako su osmišljene i pripremljene aktivnosti koje će se nadopuniti na festival. U podne 1. lipnja će tako biti otvorena izložba na otvorenom u središtu mjesta gdje će članice i članovi Kloštranske palete predstaviti svoja postignuća, dok će u 12:30 u predvorju Doma kulture svoje radove predstaviti Laura Lončar, najmlađa članica Kloštranske palete. Uz to, kipari će od jutra u parku pred dvoranom gdje se održava festival izrađivati skulpture od drva, a uz to će se održati i mala izložba radova Ljubice Matulec te sajam vina.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Nakon završetka festivala za sve sudionice, njihove pratnje i obitelji, ali i sve druge posjetitelje pripremljena su dva koncerta – prvo će nas zabaviti Tamburaški sastav Dangube, a nakon 22 sata i proslavljena Crvena jabuka – naglasio je Čimin.

Konferenciji za medije prisustvovala je i Sonja Rukavina iz Hrvatskih šuma koje su partner festivala.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Hrvatske šume su od prvog dana prepoznale važnost održavanja festivala samim time što se naša djelatnost odvija uglavnom u ruralnim dijelovima Hrvatske pa smo iz prve ruke upoznati s položajem žena u ruralnim krajevima. Njihova kreativnost i svestranost su nemjerljivo bogatstvo i posebnost svake od njih – kazala je.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren za kraj je također pozdravio ovu jedinstvenu i drugačiju manifestaciju.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Žena koje zaslužuju prikazati sve ono zbog čega su posebne je jako puno, no s druge strane ih je teško motivirati. To je jednostavno tako i to je možda najteži dio organizacije festivala. Županija snažno podržava ovaj projekt financijski i on je to bez sumnje zavrijedio. Uz promociju žena, to je i promocija našeg prostora, županije, Podravine i Prigorja, tradicije i svega onoga što baštinimo kroz vrijeme koje je iza nas. Te su žene čuvarice vrijednosti na kojima temeljimo hrvatsko društvo, a posebice ovog prostora na kojem živimo. Festival je jedan od alata da se te vrijednosti prenesu i na buduće generacije – zaključio je Koren.

Slušaj uživo
zatvori