Subota, 28. rujna 2024.

POHVALNO Koprivnička bolnica među četiri bolnice u Hrvatskoj s pozitivnim poslovanjem

Koprivnička Opća bolnica Dr. Tomislav Bardek prošlu je proračunsku godinu završila pozitivnim poslovanjem, a napravljeni su i određeni kvalitativni pomaci u upravljanju.

Kako je istaknuo ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić, pomaci su napravljeni u osiguravanju kvalitete zdravstvene usluge kroz financijska sredstva, ulaganje i ljudske potencijale.

– Unatoč velikim turbulencijama u javnom sektoru, a poglavito u sektoru zdravstva, sve se održava na optimalnoj razini. Naime, u 2023. godini bilježimo ukupne prihode u iznosu od 43 milijuna eura, ukupne rashode u iznosu od 42,7 milijuna eura, dok razliku bilježimo kao pozitivan poslovni rezultat i to u smislu viška prihoda u iznosu od 862.331 euro. Naime, od 64 zdravstvene ustanove u Republici Hrvatskoj naša bolnica jedna je od četiri koje su ostvarile pozitivan financijski rezultat – kazao je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Financijsko poslovanje bolnice

Naime, u dostupnom izvješću o radu bolnice može se pronaći i usporedba 2023. s 2022. godinom pa je vidljivo kako su u protekloj godini ukupni prihodi i primici veći za 14,74 posto u odnosu na 2022. godinu. Ukupni rashodi i izdaci također su u 2023. godini bili veći za 9,36 posto u odnosu na 2022. godinu.

Najznačajnije stavke prihoda su prihodi od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u iznosu od 32,4 milijuna eura te je riječ o najznačajnijoj stavki s udjelom od 74,51 posto u ukupnim prihodima. Najveći udio u prihodima od HZZO-a čine prihodi od osnovnog zdravstvenog osiguranja, prihodi od dopunskog zdravstvenog osiguranja te prihodi od usluga izvan ugovorenog limita.

Od ostalih stavki navode se i prihodi od proračuna, prihodi od ostalih korisnika, prihodi od projekata Europske unije te ostali i izvanredni prihodi.

Najznačajnije stavke rashoda čine rashodi za zaposlene u iznosu od 26,1 milijuna eura što je i 61,13 posto ukupnih rashoda u 2023. godini. Rashodi za bruto plaću u 2023. godini iznosili su 21,7 milijun eura te su veći za 11,99 posto u odnosu na 2022. godinu. Povećanje proizlazi iz povećanja osnovice za obračun plaće u 2023. godini pa je tako osnovica za obračun plaće od siječnja do ožujka u prethodnoj godini iznosila 884,39 eura, od travnja do rujna 902,08 eura i od listopada do prosinca 947,18 eura. Kao stavke navedeni su i materijalni rashodi, financijski rashodi, rashodi za kapitalna ulaganja, izdaci vezani uz EU projekte, kao i izdaci za financijsku imovinu i otplate zajmova, navedeno je u izvješću o radu bolnice.

Ilustracija / Snimio Valentino Štefanek.

Ukupna potraživanja 31. prosinca 2023. godine iznosila su 1,4 milijuna eura, od čega je dospjelo 456.345 eura. Najznačajniji udio dospjelih potraživanja odnosi se na potraživanja za nenaplaćene račune za pružene usluge zdravstvene zaštite. Ukupne obveze na isti dan prethodne godine iznosile su 16 milijuna eura, a od toga je dospjelo nešto više od 79.000 eura. U 2023. godini Koprivničko-križevačka županija uplatila je namjenska sredstva za podmirenje dijela dospjelih obveza potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala te dobavljačima lijekova u iznosu od 5,6 milijuna eura, istaknuto je u izvješću.

Spomenuto je i koje su vrijednosno najznačajnije donacije medicinske i nemedicinske opreme pa je tako doniran aparat za dijalizu za Odjel hemodijalize u iznosu od 26.017 eura, klima uređaj i UPS uređaj za Medicinsko-biokemijski laboratorij u vrijednosti od 8.825 eura, kao i bolnički kreveti za Odjel neurologije u iznosu od 5.000 eura. Dodajmo i kako je Opća bolnica dr. Tomislav Bardek tijekom protekle godine zaprimila 13.013 eura donacija za edukacije zaposlenika, dok je Koprivničko-križevačka županija financirala nabavu medicinske i nemedicinske opreme u iznosu od 195.241 eura.

Poboljšanje kvalitete usluga

Nadalje, u izvješću su navedeni i podaci vezani uz bolničko liječenje.

Ilustracija / Snimio Valentino Štefanek.

– Aktivno se radilo na poboljšanju kvalitete u pružanju usluga našim pacijentima, provedena je i anketa o zadovoljstvu bolesnika i zaposlenika. U jedinici za osiguranje i unaprjeđenje kvalitete zdravstvene zaštite sustavno se prikupljaju podaci o pokazateljima kvalitete zdravstvene zaštite i obrađeni podaci prezentiraju se na sjednicama Stručnog vijeća i sastancima Sestrinskog kolegija bolnice – istaknuto je.

Dodajmo i kako je u zaključku navedeno da je poslovanje Opće bolnice dr. Tomislav Bardek stabilno te da su se tijekom 2023. godine razvijali i utvrđivali procesi upravljanja bolnicom u duhu dobrog gospodarenja s pojačanjem kontrole rashoda.

Slušaj uživo
zatvori