Subota, 28. rujna 2024.

Treba li rijeka Drava postati nacionalni park? Lacković: To ne bi imalo štetan utjecaj na gospodarstvo

Na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine Željko Lacković i Nezavisni predložili su formiranje radne skupine za proglašenje Nacionalnog parka Rijeka Drava.

Kako je istaknuo  Željko Lacković, motiv za takav prijedlog leži u činjenici da u Hrvatskoj postoji osam nacionalnih parkova, dok u kontinentalnom dijelu nema niti jedan.

– UNESCO je rijeku Dravu već uvrstio u zaštićeno područje, a Zakonom o obnovi prirode koji je donio Europski parlament u veljači ove godine predviđaju se velika sredstva za obnovu narušenih ekosustava, postizanje ciljeva Europske unije u području klime i biološke raznolikosti te poboljšanje opskrbe hranom. Naime, proglašenje Nacionalnog parka Rijeka Drava ne bi imalo štetan utjecaj na gospodarstvo ili bilo što drugo – pojasnio je.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren nije bio protiv takvog prijedloga, ali je istaknuo kako vjeruje da je sve previše kompleksno pa je odlučeno da će se o navedenoj temi razgovarati na sljedećoj Županijskoj skupštini koja će se održati 27. lipnja.

Slušaj uživo
zatvori