Subota, 28. rujna 2024.

EKSKLUZIVNO Željko Lacković i Klub nezavisnih na današnjoj Županijskoj skupštini podnose važnu dopunu dnevnog reda

Županijska skupština Koprivničko-križevačke županije održava se danas, a kako ekskluzivno doznajemo Klub nezavisnih podnijet će prijedlog za dopunu dnevnog reda.

Naime, riječ je o točki dnevnog reda pod nazivom “Donošenje zaključka o pokretanju inicijative za osnivanje radne skupine Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije radi prikupljanja i obrade podataka potrebnih za izradu studije za proglašenje Nacionalnog parka Rijeka Drava”.

Kako ističe saborski zastupnik Željko Lacković, rijeka Drava čini okosnicu zaštićenog područja rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav koji se proteže kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju te čini najveće zaštićeno riječno područje u Europi, a proglasio ga je UNESCO 2021. godine.

U prijedlogu stoji kako je to rezervat biosfere koji se proteže na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka, a proglašenjem je službeno postao najveće zaštićeno riječno područje u Europi te je međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja. Zbog jedinstvenih staništa i brojnih rijetkih vrsta, rezervat biosfere također je znan i kao Europska Amazona.

Upravo je na području Koprivničko-križevačke županije najbolje očuvana priroda uz rijeku Dravu s obiljem bioraznolikosti.

U cilju zaštite postojeće bioraznolikosti, krajobrazne i georaznolikosti ekosustava, ekonomskog i društvenog razvoja koji je socio-kulturno i ekološki održiv te poticanja obrazovanja, istraživanja i praćenja stanja u okolišu, u interesu je Koprivničko-križevačke županije na nacionalnoj razini pokrenuti aktivnosti radi proglašenja Nacionalnog parka Rijeka Drava. U tom procesu potrebno je pokrenuti izmjenu Strategije i Akcijskog plana zaštite prirode Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2025. godine te je uvrstiti u Plan zakonodavnih aktivnosti za 2025. godinu za akte kojima je stručni nositelj Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, navedeno je u dokumentaciji.

Zahtjev mora biti utemeljen i obrazložen, a utemeljenost se ogleda u činjenici da je rijeka Drava već uvrštena u zaštićeno područje od strane UNESCO-a. Interes za proglašenje Nacionalnog parka ogleda se u razvoju gospodarstva i turizma, a cilj je očuvanjem rijeke Drave održati i osigurati veće koristi za lokalno stanovništvo, poput kvalitetne pitke vode, prirodne zaštite od poplava, ublažavanja posljedica klimatskih promjena, održivog razvoja i rekreacije. Zakonom o obnovi prirode koji je donio Europski parlament u veljači 2024. godine kao osnovni ciljevi navode se obnova narušenih ekosustava, doprinos postizanju ciljeva EU-a u području klime i biološke raznolikosti te poboljšanje sigurnosti opskrbe hranom. Republika Hrvatska će Europskoj komisiji dostaviti nacionalni plan obnove u kojem će biti navedeno kako će ostvariti ciljeve određene Zakonom. Donošenje predloženog Zaključka je pokazivanje ozbiljne namjere za realizaciju navedenih ciljeva, a postojat će i prostor za povlačenje sredstava za te namjene iz novog programskog razdoblja Europske unije.

Vezano uz inicijativu, već je u pojedinim lokalnim jedinicama prikupljena određena dokumentacija te bi bilo potrebno da se u narednih 30 dana na razini Županijske skupštine oformi radna skupina sastavljena od relevantnih dionika s područja lokalne i regionalne samouprave te ustanova i udruga čija je djelatnost upravljanje i zaštita prirode.

U postupku donošenja Zaključka na sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije i radnih tijela sudjelovat će i nezavisni Željko Lacković.

Tekst: Martina Sabađija Buđak

Slušaj uživo
zatvori