Subota, 27. srpnja 2024.

FOTO Virovska prkačijada će 9. godinu za redom zasladiti svoje posjetitelje, Đurišević: Ovog ćemo vikenda postati slatko selo prepuno sadržaja

U prostorima Županije najavljeni su detalji devete Virovske prkačijade koja će se održavati od 17. do 19. svibnja.

Virovska prkačijada jedna je od najznačajnijih turističkih i gastronomskih manifestacija koja će ovoga vikenda zasladiti Virje u Koprivničko-križevačkoj županiji. Sadržajan program koji obuhvaća razna natjecanja, slatke igre, pripremu kolača, degustaciju hrane i pića domaćih vinara uz zvukove tamburaša održavat će se od 17. do 19. svibnja u Virju. Ovaj događaj po deveti put okuplja domaće i strane slastičare, udruge žena, mlade, stare, pa čak i goste iz Italije, Vijetnama, Paragvaja, SAD-a, Mađarske, Bosne i Hercegovine koji će predstaviti njihove tradicionalne slastice.

Snimio Valentino Štefanek.

Podsjećamo, Virovska prkačijada je prošle godine osvojila nagradu “Simply the best”, godišnju turističku nagradu Udruge hrvatskih putničkih agencija i časopisa “Way to Croatia”.

– Virje će ovaj vikend postati slatko selo prepuno sadržaja koji se mjesecima unaprijed planiraju. Bit će za svakoga ponešto, od najmlađih do najstarijih – podijelio je s nama Dražen Đurišević, predsjednik Stručno-organizacijskog povjerenstva 9. virovske prkačijade.

Snimio Valentino Štefanek.

Program počinje “Vrtićkom prkačijadom” i pripremom kolača po vrtićima i osnovnim školama. I oni najmlađi dobiti se priliku pripremati tradicionalne kolače, sudjelovati u natjecanju i dobro se zabaviti.

– Nagrada je koliko i njih, svatko će biti nagrađen – dodao je Đurišević.

Uz pripremu kolača, srednjoškolci županijskih ugostiteljskih škola dobiti će priliku pripremati tjesteninu uz pomoć talijanskih kuhara.

Uz veliku gastronomsku ponudu, nećete ostati žedni jer su tu pripreme koktela i degustacije vina domaćih vinara.

Zanimljivo je spomenuti novitet ovogodišnje Prkačijade. Naime, ove godine se natječu načelnici središnje Podravine u pripremi palačinki.

Gastronomija je sve značajniji dio turizma naše županije, a slastičarsku baštinu pokušava se zaštiti na europskoj razini.

– Koprivničko-križevačka županija mogla bi biti prva koja će zaštiti izvornu slasticu – naglasio je Stjepan Odobašić, inicijator projekta.

Snimio Valentino Štefanek.

Uime glavnog organizatora Općine Virje, pročelnica Kristina Filipović spomenula je kako je Virovska prkačijada savršena prilika za šetnju kroz koju možete svašta degustirati te upoznati svih 29 udruga i pokrovitelja.

Snimio Valentino Štefanek.

– Sve je spremno, završavamo zadnje korake koje smo pripremali cijelu godinu. Nadamo se velikoj posjećenosti manifestacije, ali i veće posjećenosti Virja kroz cijelu godinu – podijelio je Nikola Cik, direktor TZ područja Središnje Podravine.

Snimio Valentino Štefanek.

– Koliko se svake godine veselimo novoj Prkačijadi, toliko smo tužni što svake godine sve manje kolača možemo pojesti – našalio je Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije.

Snimio Valentino Štefanek.

Kao šećer na kraju, predsjednica Udruge žena, Jasna Šignjar, zahvalila je svima koji su pomogli i koji će tek pomoći svojim prisustvom.

Snimio Valentino Štefanek.

A kolika će količina slatkoga proći kroz Virje, saznat ćete ako i sami zasladite brk ovog vikenda u Virju.

Tekst pripremila Leona Barešić.

zatvori