Subota, 27. srpnja 2024.

Rasinjski umirovljenici u odličnom raspoloženju posjetili biser hrvatskog Jadrana

Umirovljenici Matice Općina Rasinja ostvarili su još jednu planiranu aktivnost, posjetili su prekrasnu Rijeku gdje su su razgledavali najpoznatije znamenitosti grada.

Rijeka je, kao što je poznato, grad pun zelenila i dosta je razvučena jer se građevine na okolnim brdima stepenasto spuštaju prema moru, a s obzirom da je vrijeme bilo idealno umirovljenici su uspjeli razgledati sve planirano.

Od turističkog vodiča saznali su puno novih informacija o sastavu stanovništva, povijesti grada, industriji, najvažnijim građevinama i još dosta toga.

Pješice su obišli crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u kojoj su vidjeli puno umjetnina venecijanskih majstora (mramorni ukrasi, kipovi, slike svetaca i drugo). Posjetili su  katedralu Svetog Vida mučenika, baroknu građevinu monumentalnih proporcija, a prošetali su i pored zgrade HNK Rijeka ispred koje je spomenik Ivanu pl. Zajcu.

Prošetali su se i gradskom tržnicom koja kao žila kucavica grada svojom ponudom opskrbljuje stanovništvo, a nezaobilazni dio razgledavanja bio je i Trsat, gdje im je turistička voditeljica Đurđica opširno ispričala o povijesti crkve Majke Božje Trsatske. Uz crkvu je kapelica u kojoj mnogi ostavljaju zavjetne darove kao zahvalnost i svjedočanstvo za izbjegnute nesreće nakon što su se utekli zagovoru Majke Božje Trsatske.

Mnogi članovi su se fotografirali ispred spomenika pape Ivana Pavla II, koji je otkriven 2005. godine ispred crkve, a nakon toga je uslijedio fini ručak koji im je poslužen u ugostiteljskom objektu pored same crkve.

Nakon toga su prošetali do ostataka dvorca otkuda se pruža prekrasan pogled na Rijeku, a po povratku kući stali su u Opatiji gdje su uz piće, kavu i sladoled uživali u prekrasnom pogledu na opatijski akvatorij.

Izvor: Općina Rasinja
Izvor: Općina Rasinja
Izvor: Općina Rasinja

Pripremio Davor Premec.

 

 

zatvori