Ponedjeljak, 28. listopada 2024.

POGURANAC Mice keramice Mirele Srabović: Sretna sam što sam bila hrabra pokrenuti svoj mali biznis i živim od svojih ruku

U Pogurancu, novoj rubrici naših medija, svakoga tjedna predstavit ćemo po jednu tek osnovanu tvrtku, poslovnu ideju ili građansku inicijativu za koju smatramo da je vrijedna naše medijske podrške i to potpuno besplatno.

Ovoga tjedna na red je došla 27-godišnja Koprivničanka Mirela Srabović, odnedavno vlasnica novoosnovanog obrta Mica Keramica s trenutnom adresom u Dugom Selu.

Mirela Srabović majstorica je ‘slatke keramike’ / TINA MILIČEVIĆ

Nakon završetka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, kao i većina umjetnika, cijelo vrijeme nad glavom joj je visjelo pitanje čime će se baviti. S obzirom na to da je tržište za umjetnike u Hrvatskoj nedovoljno razvijeno, pronašla je način kako da i dalje radi ono što voli te da može živjeti od toga svaki mjesec.

Na naše pitanje zašto se odlučila baviti upravo keramikom, Mirela nam je uvodno pojasnila kako se keramikom počela baviti za vrijeme studija.

– Studirala sam kiparstvo pa sam tako isprobala raditi sa raznim materijalima kao što su kamen, drvo, poliester, staklo ali najdraža mi je bila glina u koju sam se posebno zaljubila kada mi je mentor bio kipar Mile Blažević i poticao me da se razvijam u tom smjeru, pojasnila nam je.

Nakon odlaska u mirovinu omiljenog mentora, na akademiji nisu previše pažnje posvećivali keramici jer se smatrala ‘primijenjenom umjetnošću’, no tada je počela učiti od poznatog koprivničkog majstora keramike Dragutina Ciglara, a od 2017. redovito sudjeluje na njegovom Međunarodnom simpoziju umjetničke keramike na Ješkovu.

Diplomirala je 2021. godine pod mentorstvom Alema Korkuta, a diplomski rad je također izradila od keramike. Radilo se o organičkim oblicima inspiriranim gljivama u raku-u i obvari, alternativnim tehnikama paljenja keramike.

Keramika koju izrađuje onakva je kakvu i sama voli i kupuje / MAIDA SRABOVIĆ

Slatka keramika

Mirela za sebe kaže da jako voli crtati i eksperimentirati, a keramika joj omogućuje da spoji sve u jednom.

– Volim reći da izrađujem slatku keramiku, upravo onakvu kakvu i sama volim i rado kupujem. U ponudi imam razne uporabne i dekorativne predmete od keramike. Najtraženiji proizvodi su mi mice šalice, posudice, tanjurići i broševi koje po potrebi i željama personaliziram. Ljudi mi se često jave sa fotografijama svojih ljubimaca ili ljubimaca svojih dragih osoba. Baš nedugo je jedan dečko naručio popularni svijećnjak mačke koja grije šape za svoju curu, ali je htio da sliči njezinoj mački i da bude u mom mica stilu. No, osim mačaka tu su i bube, gljive, biljke i ostali motivi koji mi privlače pažnju. Inspiracija uvijek dolazi iz prirode, pojašnjava nam.

Iako posljednje tri godine živi u Dugom Selu, naglašava kako se Koprivnici zbog obitelji i prijatelja uvijek rado vraća, a kao glavni razlog preseljenja navodi jednog Dugoselca te njihove dvije mačke i psa.

– Kako većinu vremena provodim u svom ateljeu, nemam pojam o mjestu gdje se nalazim. U Koprivnicu dolazim dosta često pa nemam osjećaj kao da sam otišla. Jedina prednost u Dugom Selu mi je to što je Zagreb bliže pa mi je lakše otići na festivale i sajmove na kojima prodajem svoje radove.

keraMice

Mirelini radovi, odnosno keraMice, kako ih zove od milja, idealni su za poklone mačkoljupcima, dragim osobama ili sebi ako volite slatke stvarčice koje imaju priču. Svaki njen proizvod je jedinstven ručni rad. Pojašnjavajući postupak, govori nam kako su svaka šalica, tanjurić i broš ručno oblikovani, oslikani, paljeni prvi put, zatim poglazirani i ponovo paljeni u peći za keramiku na visokoj temperaturi od 1000 do 1200 stupnjeva, ovisno o glini i glazuri koju koristi.

– Kada sam izbacila prvu seriju keraMica, vidjela sam koliko se ljudima sviđa to što radim i dobila sam puno pozitivnih povratnih informacija i narudžbi. Postala sam sve sigurnija i sretna što sam bila hrabra da pokrenem svoj mali biznis i živim od svojih ruku.
Kao najveći problem kod pokretanja svog biznisa navodi vlastitu sramežljivost i nesigurnost, a kao prednost podršku obitelji i prijatelja. Slaže se da je pokretanje vlastitog posla u početku stresno i teško, ali budućim poduzetnicima dobronamjerno savjetuje da rade ono što vole jer će tako lakše naći motivaciju za trud i uspjeh. Važna je i reklama, stoga inicijative poput našeg Poguranca itekako pozdravlja.

– Živimo u ‘digitalnom’ svijetu i ako ne postojiš na internetu jako teško će te netko pronaći. Zato je jako važno promovirati se, biti aktivan na Instagramu i ostalim društvenim mrežama. Osim toga, jako je bitno da ste okruženi sa drugim kolegama koji se bave istom ili sličnom djelatnošću i da se međusobno podržavate.

Danas postoje i razne potpore za pokretanje vlastitog posla i koje su od velike pomoći kako bi si nabavili opremu potrebnu za početak biznisa.

Radove ove simpatične Koprivničanke možete pogledati na društvenim mrežama Facebook ili Instagram pod nazivom Mica Keramica. Sigurni smo da će vas njeni unikatni radovi oduševiti jer njen talent i predanost keramici su pokretači koji su je usmjerili prema ostvarenju njenih snova. Sretno, Mirela!

Njezine ‘keraMice’ omiljene su među mačkoljupcima / MAIDA SRABOVIĆ
Slušaj uživo
zatvori