Petak, 4. listopada 2024.

U školi ‘Braća Radić’ znaju kako postupati s darovitim učenicima

Priručnik za rad s darovitim učenicima pod naslovom “Škola za 5+” predstavljen je prošloga tjedna u Osnovnoj školi “Braća Radić”, zajedno uz program podrške potencijalno darovitim učenicima koji provodi tim učitelja.

Prije šest godina, točnije školske godine 2010./2011., škola “Braća Radić” preuzela je inicijativu te brine o darovitim učenicima prema vlastitom diferencijalnom programu “Škola za 5+”. Započeta je potraga za učenicima koji imaju dar za učenje: žele istraživati, maštoviti su i kreativni. Programom se nastojalo otkriti darovite učenike OŠ “Braća Radić” i omogućiti im obrazovanje koje će biti poticajno za razvoj njihovih potencijala – poticanjem kreativnosti, kritičkog i analitičkog mišljenja, razvojem istraživačkih vještina i motivacije te pružanjem psihološke podrške djeci i njihovim roditeljima.

“Petplusaši” sudjeluju u radionicama na kojima uče socijalne vještine, uče o sebi, rade na zajedničkim projektima u kojima istražuju neko područje s različitih strana. Povremeno odlaze izvan škole i uče o nekom području tako da rade na istraživačkim i umjetničkim zadacima koji razvijaju logičko (konvergentno) i divergentno razmišljanje.

Autori priručnika su Vesna Auer Gregor, Dunja Mlinjarić, Adrijana Hatadi, Krešo Grgac, Antonio Stipan i Emilija Petričević Galinec, a u njemu su opisali svoja iskustva u radu s darovitom djecom. U priručniku su objedinjene i sve radionice.

U Hrvatskoj do sada nije objavljena ovakva literatura te se autori nadaju da će prosvjetnim djelatnicima biti od velike pomoći. Ravnatelj OŠ „Braća Radić“ Koprivnica poziva sve zainteresirane da dođu u školu po svoj primjerak priručnika.

Slušaj uživo
zatvori