Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Obilježava se Svjetski dan napuštenih životinja. ‘Ne uzimajte živa bića kao poklon za kratkotrajnu zabavu’

U svijetu se danas, 4. travnja obilježava Svjetski dan napuštenih životinja.

Prema podacima na koje upozoravaju Prijatelji životinja, godišnje se u Hrvatskoj napusti više od 10.000 ljubimaca.

– Svjetskim danom napuštenih životinja ukazujemo na važnost odgovorne skrbi za pse, mačke, kuniće i druge životinje koje su ljudi izabrali za članove obitelji. Pozitivna je novost da osobe koje napuste životinju sada mogu završiti u zatvoru do godinu, odnosno do dvije godine ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja. Iz udruge Prijatelji životinja očekuju da će mogućnost odlaska u zatvor zbog napuštanja utjecati na smanjenje brojke od više od 10.000 napuštenih životinja godišnje samo u hrvatskim skloništima – poručili su Prijatelji.

Snimio Valentino Štefanek.

Dali su i nekoliko savjeta kako svatko može pomoći smanjenju napuštanja životinja.

– Promovirajte odgovorno udomljavanje umjesto kupnje, jer životinje nisu kratkotrajna zabava da bi ih se poklanjalo poput igračaka, već odgovornost na duži niz godina. Ljubimce obavezno kastrirajte ili sterilizirajte te mikročipirajte, što je u slučaju pasa i zakonska obveza. Ukoliko ste u mogućnosti, volontirajte u skloništu za životinje, na društvenim mrežama širite svijest o životinjama koje traže dom te donirajte udrugama koje o njima brinu – istaknuli su.

Dodajmo kako su azili diljem svijeta, pa tako i u Koprivnici i okolici, puni životinja koje je netko napustio, a volonteri se svakoga dana trude uljepšati im boravak dok ne dočekaju svoj zauvijek-dom.

Najjednostavniji način na koji na današnji dan možete pomoći životinjama koje nemaju svoj krov nad glavom i vlastiti topli kutak je makar i simboličnom uplatom na račun neke udruge koja o njima brine.

Snimio Valentino Štefanek.

 

Slušaj uživo
zatvori