Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

U županiju stigla hitna helikopterska služba, evo koji pacijenti će imati pravo na ovakav prijevoz

Novi oblik hitne zdravstvene zaštite od prošle subote dostupan je pacijentima Koprivničko-križevačke županije, a riječ je o hitnoj helikopterskoj medicinskoj službi.

Kako nam je rekla ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Zlatica Kučko Gudelj, nakon provedenih pripremnih aktivnosti Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za hitnu medicinu pokrenuli su hitnu helikoptersku medicinsku službu koja funkcionira tako da područje Hrvatske pokrivaju četiri helikoptera koja su smještena u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, a za našu županiju nadležna je ona koja se nalazi u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba.

– Izdane su smjernice i protokoli sukladno kojima se helikopter može pokrenuti i to kad je korištenje cestovnog vozila neprihvatljivo za pacijentovo zdravstveno stanje u slučaju vrlo velike udaljenosti ili kada je pristup pacijentu otežan. Kad naš tim izađe na mjesto nesreće, on će procijeniti je li brže i efikasnije pacijenta helikopterom prevesti u neku od zagrebačkih bolnica. Postojale su insinuacije nekih medija da će se pacijenti helikopterom prevoziti u koprivničku Opću bolnicu Dr. Tomislav Bardek, ali neće – istaknula je ravnateljica.

Napomenula je da su propisani kriteriji i smjernice u kojim slučajevima se postavlja zahtjev za aktivaciju helikopterske hitne medicinske službe.

– To mogu biti srčani zastoji odraslih ili djece, veće nesreće ili katastrofe, bol u prsima ili bolest srca, poremećaji svijesti, neki teži neurološki poremećaji, tempreature, infekcije, sepse, rane, prijelomi ili ozljede – dakle sva stanja koja inače vode do životne ugroženosti čovjeka. Zahtejv se postavlja prema procjeni tima, a u obzir se uzima i teren na kojem se pacijent nalazi pa se procjenjuje bi li bilo brže da ga se preveze helikopterom umjesto našim cestovnim vozilom. Tim će morati dobro morati procijeniti kad će aktivirati helikopter, a kad ne. Taj helikopter se može pokrenuti i u nekim drugim slučajevima, primjerice kad postoji potreba hitnog bolničkog premještaja. Protokoli su različiti – objasnila je ravnateljica Kučko Gudelj.

Naglasila je i da se pacijent s našeg prodručja prevozi na heliodrom u Kliničku bolnicu Dubrava ju Zagrebu. Tamo tim koji radi u HEMS-u će odlučiti hoće li tog pacijenta zadržati u Kliničkoj bolnici Dubrava ili možda postoji potreba da ga se preveze u neku drugu zagrebačku bolnicu, primjerice u Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu u Klaićevoj ili možda u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Zanimalo nas je i gdje helikopter na području naše županije može sletjeti.

– On može sletjeti na bilo koje pogodno mjesto. S nama će u suradnji biti Centar 112, dakle kad se aktivira HEMS, obavijestit će se i Centar 112 koji će žurno reagirati i osigurati mjesto slijetanja. To može biti neka prometnica, a u tom slučaju oni su obvezni zaustaviti proemt na neko vrijeme, može biti obližnja livada ili igralište, asfaltiran ili neasfaltiran teren, dakle bilo koje mjesto koje je pogodno za slijetanje, a da je najbliže mjestu na kojem se pacijent kojeg je potrebno zbrinuti nalazi – napomenula je ravnateljica.
Dodala je kako su svi uzbuđeni oko početka novog oblika hitne zdravstvene zaštite.
– Želimo sreću svim članovima timovima hitne helikopterske medicinske službe koji su prolazili posebne edukacije i treninge i koji će tek iskustvom steći nova znanja i nove vještine. Nadam se da će spasiti što više života i da će postotak preživljavanja porasti, s obzirom na to da imamo povećani broj srčanih udara posljednjih godina – zaključila je ravnateljica.

Slušaj uživo
zatvori