Subota, 27. srpnja 2024.

Mijenjaju se pravila za doživotno i dosmrtno uzdržavanje, Bakrač: Neki su imali pet ili šest ugovora i pojavljivale su se različite zloupotrebe

U registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju unose se promjene vezano uz unos podataka i količinu sklopljenih ugovora.

Naime, u javno savjetovanje pušten je pravilnik o registru ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju pa će tako svaki davatelj uzdržavanja moći sklopiti najviše tri ugovora, a javni bilježnik ili sudac u registar mora odmah unijeti svaki podatak. O svemu tome razgovarali smo koprivničkim javnim bilježnikom Nikolom Bakračem.

– Ugovori su do sada bili vidljivi samo u zemljišnoj knjizi, ako su bili zabilježeni, dok ih nitko drugi nije vidio. Zbog toga se često kod nasljednika pojavljivala sumnja da je ugovor skriven. Tamo gdje su u pitanju bile nekretnine zabilježili smo ih u zemljišne knjige. Novost je to da ćemo od 1. srpnja biti dužni sve naše ugovore dostaviti komori koja će voditi registar svih tih ugovora. Pravilnikom će biti propisano tko će imati uvid u sve to, ali i uz određenu zaštitu podataka – istaknuo je.

Kako je riječ o novim regulacijama, ugovori koji su postojeći i ako ih je više od tri neće se poništavati novom regulacijom, ali uvođenjem registra sve će se pomnije pratiti.

– Riječ je o velikoj novosti u zakonu, a pojavljivao se problem da su određeni građani imali pet ili šest ugovora. Također, bilo je vidljivo da su se pojavljivale različite zloupotrebe s tim ugovorima. Upravo zato je zakonodavac propisao dozvoljeno uzdržavanje maksimalno tri primatelja i to je dobro – govori nam.

Snimio Tomislav Matijašić.

Nadalje, pojavili su se i drugi zakoni poput onog o socijalnoj skrbi koji bolje reguliraju cijeli proces.

– Zakon o socijalnoj skrbi donio je rigoroznu odredbu jer se strogo zabranjuje svima onima koji rade u socijalnoj skrbi da sklapaju takve ugovore jer su se i tu pojavile zloupotrebe – pojašnjava.

Slične situacije pojavljivale su se i na našem području, ali Bakrač navodi kako je to 10 posto od svih sklopljenih ugovora.

– U tim trenutcima ukazao sam da nije svejedno napraviti ugovor kad je netko vitalan, razuman i tek je otišao u mirovinu jer se situacija jako promijenila. Kad netko daje uzdržavanje moramo mu reći što ga sve čeka, pogotovo ako osoba u budućnosti oboli. Kad je riječ o ugovoru koji najbolje štiti obje strane predlažemo ugovor o doživotnom uzdržavanju jer imovina i dalje glasi na primatelja uzdržavanja, dok nakon smrti prelazi na davatelja uzdržavanja. Tako će obje strane biti zaštićene, a po novom će se taj ugovor naći i u registru. U našem uredu čak 90 posto ugovora je upravo o doživotnom uzdržavanju – rekao je.

Zaključno je istaknuo kako su na našem području ugovori o doživotnom uzdržavanju postali i određeni način za rješavanje suodnosa u obitelji.

– Oporukom oni koji su nešto i dobili nemaju nikakve obveze prema onome tko je dao oporuku, dok zakonski nasljednik ima pravo na nužni dio pa to nije u potpunosti rješenje. Ugovorom o doživotnom uzdržavanju ipak se u potpunosti rješava ostavina. Imamo slučajeve da ljudi sve unesu u ugovore poput nekretnina, automobila i računa te kad je sama rasprava nemamo o čemu niti raspravljati jer je ostavina riješena. Tako građani sami riješe ostavinu, a mi samo konstatiramo da nema imovine i ostavinskog postupka – kazao je.

zatvori