Utorak, 1. listopada 2024.

UPITNE KOLIČINE METANA? Blažok: Koncentracije na Piškornici ne predstavljaju opasnost, ali zahtijevaju dodatne mjere

Na odlagalištu otpada Piškornica, u sklopu redovnog i propisanog monitoringa, kvartalno se mjere odlagališni plinovi i to uz metan, ugljikov dioksid, kisik, sumporovodik i vodik.

Naš čitatelj upozorio nas je na jednu stavku iz posljednjeg mjerenja čiji je izvještaj objavljen u prosincu prošle godine, a prema kojem “na pet odzračnika na odlagalištu Piškornica postoji opasnost od eksplozije zbog eksplozivne koncentracije metana”.

Nas je zanimalo je li ovaj podatak zabrinjavajuć i postoji li ikakva opasnost te trebaju li građani biti zabrinuti pa smo za komentar upitali direktora tvrtke Piškornica – sanacijsko odlagalište Marijana Blažoka koji nam je kazao da je cjeloviti izvještaj dostupan na službenoj mrežnoj stranici tvrtke te je objasnio kako odlagališni plin predstavlja smjesu plinova nastalih biokemijskim procesima u tijelu odlagališta.

– Sastav i kemizam odlagališnog plina na odlagalištima na kojima se odlaže neobrađeni komunalni otpad, najviše zavise o njegovom sastavu, starosti odlagališta, odnosno o fazi raspadanja organske tvari u otpadu. Već nakon četiri mjeseca od početka odlaganja otpada, na odlagalištu se može očekivati razvoj stabilne metanske faze, koja će zatim trajati godinama. Na odlagalištu Piškornica nalazi se 19 plinskih zdenaca te će nakon zatvaranja odlagališta biti uspostavljen sustav aktivnog otplinjavanja – istaknuo je Blažok.

Naglasio je kako se mjerenje emisija u zrak provode redovno već dugi niz godina i to kvartalno te su svi ispitni izvještaji dostupni na njihovoj mrežnoj stranici.

– Praćenjem emisija plinova kroz duži period, pojava povećane ili snižene koncentracije metana uočena je na plohi 4, koja je trenutno aktivna ploha, odnosno na nju se svakodnevno odlaže otpad te s obzirom na starost otpada, ploha 4 je ujedno i najaktivnija što se tiče produkcije plina – rekao je Blažok.

Nastavio je da po dobivanju rezultata mjerenja emisija u zrak, društvo poduzima dodatne protupožarne mjere, upozorenja prema radnicima i korisnicima odlagališta o opasnosti od eksplozivne faze metana, a riječ je o koncentraciji između pet i 15 posto.

– S obzirom na to da je takozvana metanska faza uobičajena pojava u radu na svim odlagalištima neopasnog i komunalnog otpada te isto tako i pojava metana i ostalih odlagališnih plinova, navedene koncentracije metana ne predstavljaju nikakva odstupanja u radu odlagališta, a s tim niti opasnost za povećanje vjerojatnosti akcidenta, ali iziskuju već spomenute dodatne mjere. Sva navedena postupanja u vidu praćenja rezultata emisija u zrak u sklopu propisanog monitoringa stanja okoliša na lokaciji, protupožarnih mjera i redovnog izvještavanja prema nadležnim institucijama, izvršavaju se redovno i bez primjedbi od strane državnog inspektorata, stoga emisije u zrak ne predstavljaju opasnost za širu lokalnu zajednicu kao ni za radnike na samom odlagalištu – zaključio je direktor Blažok.

Slušaj uživo
zatvori