Subota, 27. srpnja 2024.

Đurđevački osnovnoškolci na poseban način obilježit će Dan ružičastih majica, učenik Filip: Ne bismo se smjeli rugati, tući i govoriti ružne riječi

U Osnovnoj školi Đurđevac i ove će se godine obilježiti Dan ružičastih majica koji je posvećen promociji borbe protiv vršnjačkog zlostavljanja.

Za Podravski radio učiteljica razredne nastave Sanja Sabolić kazala je kako je Osnovna škola Đurđevac među prvim školama u Republici Hrvatskoj koje su počele obilježavati ovaj dan.

– Od 2014. godine smo u ovoj priči. Naime, ja sam na Facebooku vidjela da Centar za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova pokreće Dan ružičastih majica. Budući da radim u školi bilo mi je to sve zanimljivo, a nasilje među djecom je u porastu svake godine. Tako sam odlučila dovesti to u našu školu, a u svemu nam je pomogla i Verica Rupčić kroz županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova – kazala je.

Ove godine u đurđevačkoj školi Dan ružičastih majica obilježit će se na poseban način, a sve je pojasnila učiteljica Marina Patačko.

– Ove godine dan ćemo obilježiti malo drugačijim aktivnostima. Naime, svake godine imali smo priredbu na kojoj su učenici različitim aktivnostima prikazivali kako spriječiti vršnjačko nasilje. Sada smo odlučili napraviti jedan kutak gdje će učenici moći zapisivati različite poruke o svemu onome što osjećaju vezano uz taj dan, ali i poruke prijateljstva, podrške i zajedništva. Razrednici će sa svojim učenicima izrađivati plakate, pisati pjesme i sastavke – istaknula je.

Učenik drugog razreda Filip Mikulić objasnio je na koji način se ne treba ponašati prema vršnjacima.

– Ne bismo se smjeli rugati, tući, govoriti ružne riječi ili izbacivati nekog iz društva. Da se tako nešto dogodi otišao bih kod učiteljice i zatražio pomoć – zaključio je.

zatvori