Srijeda, 2. listopada 2024.

TJEDAN PSIHOLOGIJE U knjižnici ovog tjedna predavanje za trudnice i majke, u bolnici Dan otvorenih vrata

Započelo je obilježavanje Tjedna psihologije.

U njegovo obilježavanje uključile su se sve psihologinje koprivničke Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek Tea Bukvić Rezo, Tihana Kosi, Maja Blažek i Tina Vargović.

Kako nam je rekla Tea Bukvić Rezo, riječ je o manifestaciji koja kroz organizaciju različitih događanja psihološku struku predstavlja zajednici pokazujući tako svu širinu i uključenost psihologijske teorije i prakse u životu pojedinca i ukupne zajednice.

Tako će se u petak, 23. veljače u koprivničkoj bolnici održati Dan otvorenih vrata, i to u prostorima dnevne bolnice od 13 sati, a svi zainteresirani mogu vidjeti kako izgleda susret s psihologom, odnosno psihologinjom.

Snimio Tomislav Matijašić.

Isto tako, u utorak, 20. veljače u 17 sati u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici Fran Galović Tea Bukvić Rezo i Tihana Kosi održat će predavanje “Matrescencija i razotkrivanje mita o savršenoj majci”.

U fokusu predavanja naći će se žena u procesu tranzicije u majku s popratnim, vrlo širokim rasponom psiholoških iskustava tijekom trudnoće i novog majčinstva, obično skrivenih od pogleda javnosti.

– Vrijeme je to nebrojenih dobitaka, radosti i blaženstva, ali i tjeskobe, krivnje, gubitka prijašnjeg načina života i neuživanja u novoj ulozi, promjena kako u odnosima s drugima, tako i prema sebi samoj. O takvim će se iskustvima govoriti kao o potpuno prirodnim i očekivanim u razdoblju dramatičnih promjena identiteta, kao i hormonalnih, tjelesnih i promjena u odnosima, istovremeno razbijajući štetne mitove i redefinirajući majčinstvo. Postati roditelj znači da se svi vaši odnosi mijenjaju, da se nova osoba pridružuje vašoj obitelji i da ste odgovorni na način na koji možda nikada prije niste bili. Ako vam se čini puno, to je u redu, jer je puno – radi se o ogromnoj tranziciji i vjerojatno najkompleksnijem putovanju u vašem životu. Kako si možemo pomoći, kako se međusobno podržati i kultivirati ozračje prihvaćanja i rasta? Razumijevanje procesa i njegovih psiholoških aspekata presudno je za promicanje dobrobiti ne samo majki, već i njihovih obitelji – objašnjavaju psihologinje.

Snimio Tomislav Matijašić.
Slušaj uživo
zatvori