Subota, 27. srpnja 2024.

FOTO U Đurđevcu održana poslovna konferencija ‘Energetska nezavisnost’, Janči: U ovo krizno razdoblje vidimo koliko je to bitna tema

U Domu kulture u Đurđevcu danas je održana poslovna konferencija naziva “Energetska nezavisnost”.

Riječ je o konferenciji koja je na jednom mjestu okupila vodeće ljude hrvatskih gradova i općina kao i ključne predstavnike stručne i poslovne javnosti, a održana je s obzirom na to da se zbog niza globalnih događaja potreba za rješenjima energetske održivosti i samodostatnosti nije smanjila, nego uvelike i povećala.

Moderatori konferencije bili su Plamenko Cvitić, Vladimir Nišević, Branko Uvodić te su održane tri panel diskusije – prva s nazivom “Energetska samodostatnost i upravljanje”, druga pod nazivom “Obnovljivi izvori energije i zelene politike”, a treća “Geotermalni potencijali kontinentalne Hrvatske”. Uvodno izlaganje održao je pak Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike.

Uoči panel diskusija prisutne je pozdravio gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči rekavši da su se na jednom mjestu okupili pojedinci iz područja prirode, struke i politike.

– Cilj ove konferencije je stvoriti neke nove ideje o korištenju energetike i njenom pozicioniranju kao jednog od ključnog područja u upravljanju jedinicama lokalne samouprave, ali i privrede te čitave države. U ovo krizno razdoblje vidimo koliko je to bitna tema, a to pokazuje i interes za dolazak na ovu konferenciju. Vjerujem da će se roditi nove ideje, nova partnerstva i savezništva i da će to biti pozitivna konferencija s pozitivnim i stvarnim rezultatima – kazao je gradonačelnik.

Direktor konferencije i prvi panelist Plamenko Cvitić zahvalio je okupljenima na dolasku i podsjetio kako je riječ o trećoj konferenciji o ovim i srodnim temama u Đurđevcu.

– Prva je bila o energetici i bila je potaknuta situacijom u Ukrajini kad se globalno više počelo pričati o energetskim problemima, druga je bila o kontinentalnom turizmu, a ova treća zbog Ukrajine, ali i drugih država pokazuje da je energetika velika tema na globalnoj razini. Tu smo temu zapravo nadomjestili nazivom drugog panela jer su zelene politike i energetika nešto što je budućnost. Ova konferencija je zapravo razgovor o budućnosti i onome kakvom ju mi želimo, kakve gradove želimo i koje sve ideje pritom možemo koristiti. Ovo nije stručni skup, već ležerni forum razmjene ideja i iskustava – zaključio je Cvitić.

zatvori