Subota, 27. srpnja 2024.

Udruga Mali princ povećala broj korisnika usluge osobne asistencije, Štefan: U planu je pilot projekt kako bismo osigurali asistente i za djecu do 18 godina

Prema novom Zakonu o osobnoj asistenciji, došlo je do određenih promjena u ostvarivanju prava na osobnog asistenta, a sve je to utjecalo i na rad đurđevačke Udruge Mali princ.

Predsjednica udruge Kristinka Štefan još je u prosincu potpisala Ugovor o pružanju usluga osobne asistencije s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a nedavno su u udruzi zaposlene i tri nove asistentice.

– Usluga osobne asistencije ne priznaje se po projektima, nego je zakonom regulirano pravo na osobne asistente. Nas jako veseli izglasavanje ovog zakona koji smo dugo čekali jer njime i naši korisnici dobivaju sigurnost da će im se kontinuirano pružati usluga. S druge strane osobni asistenti imaju sigurnost rada te dobivaju ugovore na neodređeno stoga nas veseli što je sve to sada regulirano zakonom – istaknula je za Podravski radio te dodala kako su među prvima dobili licencu.

>> U Udruzi Mali princ tri nove osobne asistentice pružat će usluge korisnicima

Nažalost, provođenjem ovog zakona neki su korisnici ostali bez osobnih asistenata.

– Naime, ostali smo bez dva korisnika osobne asistencije jer roditelji koji imaju status njegovatelja ne ispunjavaju odredbe prema kojima bi imali pravo na uslugu – kazala je.

Predsjednica Štefan nastavila je i kako je udruga provela već pet europskih projekata, a u pripremi je prijava na nove natječaje.

– U ovoj godini jako nam je važan projekt “Odmor od skrbi”, a riječ je o pilot projektu koji se prvi put planira provoditi i to je inovativna socijalna usluga. Otvaranje natječaja planirano je u veljači, a mi to spremno čekamo i vidimo veliku mogućnost da ćemo moći pokriti potrebe roditelja djece s teškoćama koja su mlađa od 18 godina. Pravo na osobnog asistenta imaju oni stariji od 18 godina pa nam to područje ostaje nepokriveno, a tim roditeljima je potrebna pomoć. Neki od njih dobivaju pomoć u vrtiću u Đurđevcu, ali koliko znam u okolnim mjestima toga nema – zaključila je.

zatvori