Nedjelja, 28. srpnja 2024.

FOTO Održana završna konferencija CEKOM-a u Đurđevcu, Janči: Cilj je učenicima pružiti bogato lokalno obrazovanje

Projekti koje provodi Centar kompetencija jako su bitni za cijelu Koprivničko-križevačku županiju, ali i za grad Đurđevac.

Kazao je tako gradonačelnik Hrvoje Janči na završnoj konferenciji projekta “Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu” koja je održana u Strukovnoj školi Đurđevac.

– Ta vertikala obrazovanja koja postoji u gradu od predškolskih aktivnosti, zatim osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, a tu je i studij informatike i računarstva Sveučilišta Sjever pa je važno da se sve povezuje kroz te prijelaze. Danas imamo upite i za dolazak učenika ovdje. U ruralnim krajevima nedostaje ljudi, a oni koji se odlaze školovati u neke udaljene krajeve rijetko se vraćaju. Znam to i iz osobnog iskustva pa je cilj pružiti bogato lokalno obrazovanje te da ovdje dobiju kvalitetne poslove – pojasnio je.

Dodajmo kako su na konferenciji predstavljeni rezultati i postignuća, a prisutnima su se obratili i ravnatelj Strukovne škole Đurđevac Darko Špoljar  te uime nositelja projekta Zlatko Martić, ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren zahvalio je svima koji su sudjelovali u projektu te naglasio važnost obrazovanja.

– U tom sektoru moraju se stvoriti uvjeti koji će doprinijeti boljem sustavu obrazovanja, ali i da ljudi po završetku ostanu ovdje živjeti i raditi. Velik je ovo projekt i traje već nekoliko godina te se u tom razdoblju promijenilo nekoliko strategija obrazovanja, vlast, a promijenili smo i valutu. Također, ušli smo i u Schengenski prostor pa je to prilika da se lakše ode iz zemlje, a svi ovakvi projekti su anti schengenski – zaključio je.

Dodajmo da je u tijeku i izrada brošure u kojoj će biti prikazani najvažniji elementi projekta te dostupni programi i oprema koja se koristi u CEKOM-u Koprivničko-križevačke županije kako bi budući polaznici imali što pregledniju sliku onoga što Obrtnička škola Koprivnica i Strukovna škola Đurđevac nude u sektoru elektrotehnike i računalstva.

zatvori