Nedjelja, 28. srpnja 2024.

GLAZBA NA PICOKIJADI Fucak: Dovedite Merlina, Dubiozu i Parni valjak; Fuček: To si ne mogu priuštiti ni puno veći i bogatiji gradovi

Glazbeni program iduće Picokijade posljednjih je dana u fokusu đurđevačke javnosti i na tapeti SDP-ovog gradskog vijećnika Marka Fucaka i direktora Turističke zajednice grada Đurđevca Marija Fučeka.

Naime, Fucak je poslao prijedlog đurđevačkom Gradskom vijeću i direktoru Fučeku da se iduće godine turistička ponuda na Picokijadi proširi i oplemeni za tri zvučna izvođača, a to su Dino Merlin, Parni valjak i Duboza kolektiv.

– Navedeni izvođači su prepoznatljivi u cijeloj regiji, a kad bismo njih doveli na Picokijadu pojačao bi se značaj same manifestacije, a i broj posjetitelja bi se povećao i s dolascima iz susjednih zemalja poput Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije što bi bio dodatni benefit za sam Đurđevac, ali i za lokalne ugostitelje i iznajmljivače smještaja. A, koga biste vi voljeli slušati na Picokijadi – pitao je Fucak na svom Facebook profilu.

Na odgovor nije dugo čekao i Facebook rasprava između njih dvojice se zahuktala. Fuček je objavio poduži status s naslovom Adele, Ed Sheeran i Metallica na Picokijadi 2024. – plitki populizam ala pernarizam/kešerizam/lokla-SDPeizam.

– Na ovaj post me ponukalo iznimno neodgovorno i nadasve populističko predlaganje i uvjetovanje čelnika oporbene stranke o nastupu estradnih zvijezda na Picokijadi 2024. Navedeni koncerti bi bili izvanredni, to bi svakako bila Picokijada za pamćenje. I sam svake godine tražim ponude od istih tih zvijezda, kukam, plačem, molim ih da smanje cijenu, da ih svi obožavamo, predlažem im da smanje orkestar, prateće vokale, no ništa. Merlin i Dubioza su najskuplje regionalnie, a Parni valjak jedna od najskupljih nacionalnih estradnih zvijezda. Koliko to košta? Cijena je prava sitnica – ukupno 1.050.000 kuna i to samo za honorare izvođača. Takav line up si naprosto ne možemo priuštiti, štoviše, takve koncerte odjednom si ne mogu priuštiti ni puno veći i bogatiji gradovi od našeg Đurđevca od 6.000 sugrađana. Za tu lovu možemo napraviti 30-ak koncerata tipa Opća opasnost, Neno Belan ili Psihomodo pop – objasnio je Fuček.

Nastavio je kako Fucak nije spominjao koliko to košta te da je najprije predložio da se oduzmu sredstva političkim strankama i upravnim tijelima.

– Taj iznos od 30.000 eura nije ni približno dovoljan za navedene estradno populističke aspiracije. Nadalje, predlaže da se posegne u gradske financije, odnosno u džepove sugrađana. Dakle, bez ijednog suvislog prijedloga koji ne bi išao nauštrb financija naših Picoka poput primjerice novih sponzora, ticketinga, crowdfundinga ili resornih ministarstva – napomenuo je Fuček.

Nastavio je kako neću iracionalno i rasipnički posezati u džepove građana.

– U odnosu na lani, planiramo racionalni i realni rast budžeta od 10 do 15 posto, dakle negdje oko 200.000 eura, koliko bi ukupno koštali samo SDP-ovi koncertni prijedlozi, za čitavu Picokijadu, bez posezanja za gradskim proračunom. Kamo sreće da možemo biti mala sredina velikih koncertnih senzacija odjednom, no naša promišljanja su da bi bilo svrsihodnije veliki novac uložiti u infrastrukturu, kvalitetu životu ili pak cjelogodišnje turističke doživljaje, a ne na jednokratna estradna zadovoljstva. Ne možemo to opravdati niti benefitima za naše gospodarstvenike, jer su ugostiteljski i receptivni kapaciteti i bez rasipanja puni, a uvoz ugostitelja nema smisla, no to ne znači da pregovori s jednim od predloženih zvijezda neće uroditi plodom, jer pregovaramo s njima već niz godina. Kao nekadašnji simpatizer i glasač SDP-a, s razlogom se pitam kako bi izgledalo njihovo vođenje Grada Đurševca kada bi rasipnički, populistički i bez skrupula koristili javna sredstva – zaključio je Fuček.

Stigao je i odgovor Fucaka, ponovo na društvenoj mreži, koji je istaknuo da “živimo u demokratskom društvu gdje je sloboda govora normalna pojava, nadasve čak i poželjna”.

– Plasirana je prema meni u malo sarkastičnom stilu od strane predsjednika Turističke zajednice grada Đurđevca. Moj prijedlog izvođača prema Gradskom vijeću bio je službeni dokument. Na sjednici sam od gradonačelnika dobio službeni odgovor i to je u redu. Očekivao sam takav odgovor i od predsjednika Turističke zajednice, no, s obzirom na to da sam fleksibilan, prihvaćam i ovakvu Facebook objavu. Predsjedniku Turističke zajednice želim puno zdravlja i sreće te daljnjeg uspjeha u radu Turističke zajednice – zaključio je Fucak.

zatvori