Nedjelja, 1. rujna 2024.

Kakva je vaša vizija nove knjižnice? Dođite i recite

Javna tribina o konceptu nove knjižnice – multimedijalnog centra pod naslovom “U novoj zgradi gradske knjižnice želim…!” održat će se u utorak, 27. rujna od 18 sati u Čitaonici tiska Knjižnice i čitaonice “Fran Galović”.

Polazište tribine bit će rezultati anketiranja građana koje je provedeno tijekom ovog ljeta pod nazivom „U novoj zgradi gradske knjižnice želim…!“. U anketi su se kao alat koristile društvene mreže, a sudjelovalo je 250 građana s preko 400 iznesenih potreba i prijedloga.

Prema zaključku donesenom na sastanku Povjerenstva Grada Koprivnice za utvrđivanje mjesta izgradnje nove zgrade Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica od 13.7.2016., nova zgrada Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica bit će u Ulici Đure Estera, na prostoru pored crkve Sv. Nikole. Uz knjižnicu, u toj bi zgradi trebale biti i druge funkcije koje će je odrediti kao multimedijalni centar za cijelu zajednicu.

Prema nekim procjenama, na toj lokaciji mogao bi se sagraditi objekt od 6000 m2. Detaljnim izračunom u skladu sa zakonskim odredbama i standardima, kao i predviđenim razvojem u idućih nekoliko desetljeća, za potrebe knjižnice je potrebno 4000 m2. Za preostalih 2000 m2 treba osmisliti sadržaje s pripadajućom kvadraturom. Krajnji cilj tribine je raspravom identificirati sadržaje koji bi se smjestili u planiranoj zgradi na 2000 m2, uz 4000 m2 koji nasušno trebaju knjižnici za obavljanje temeljne djelatnosti i implementaciju potrebne tehnologije.

Na tribini će se prezentirati potrebe za prostorom koji knjižnici, kao jednom od relevantnih čimbenika razvoja grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, trebaju „sada i odmah“ za neometano funkcioniranje i razvoj njenih zadaća. Prostor za zajednicu također je gorući problem, što pokazuju i rezultati anketiranja građana. Prostor nove zgrade također treba biti nova, velika vrijednost našeg grada i županije u poticanju obrazovanja, cjeloživotnog učenja, gospodarstva, kulture i turizma. To će biti prostor u kojemu će police s knjigama zauzimati svega 20 posto prostora, a ostalih 80 posto bit će prostor za okupljanje, inovacije, istraživanje i kreativnost. To će biti ugodan, prostran, neformalan prostor, „dnevni boravak“ grada ili „treći prostor“ djeci, mladima i odraslima uz dom i školu/radno mjesto.

Na tragu ovih osnovnih smjernica, knjižničari su već razradili koncept knjižnice unutar kvadrature od 4000 m2. Zajedno s konceptom ostalih sadržaja na 2000 m2, koje treba definirati, rezultirat će zajedničkim, cjelovitim konceptom nove zgrade multimedijalnog centra, koji će biti novi javni prostor u produžetku središnjeg gradskog trga Koprivnice. Zajedno s Muzejskim trgom bit će landmark Koprivnice 21. stoljeća.

Na tribini će kao popratni sadržaj biti prezentirani i neki modeli sličnih prostora u svijetu.
Pozivaju se svi zainteresirani da dođu na tribinu i uzmu aktivno učešće u raspravi.

Tekst: Dijana Sabolović-Krajina.

zatvori