Subota, 27. srpnja 2024.

FOTO Na području Virovitice posadit će se 1.329 stabala, Kirin: Mijenjamo pravila igre u gradu, molim sve građane da vode brigu o novom zelenilu

U sklopu projekta “Grad koji diše – I. faza” na području Virovitice posadit će se 1.329 stabala, a cilj je kroz sljedećih 10 godina revitalizirati sve gradske ulice.

– Ovim projektom želimo na području grada i prigradskih naselja stvoriti nove zelene površine, ali još više od toga želimo dati svoj odgovor na klimatske promjene. Isto tako, ovime ćemo pridružiti Viroviticu zelenim gradovima koji žele očuvati svoj okoliš te u što većoj mjeri spojiti život urbane sredine s prirodom koja istu okružuje. Vrijednost projekta je nešto više od 480.000 eura od čega 80 posto sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Mario Lacković, direktor varaždinske tvrtke Vodogradnja koja će raditi na projektu ozelenjivanja Virovitice, istaknuo je kako je predviđeni rok sadnje do kraja 2024. godine.

– Čast nam je što smo dio projekta i što ćemo sudjelovati u stvaranju zelenije Virovitice. Pokušat ćemo iskoristiti dobre vremenske uvjete i započeti sa sadnjom što ranije, a sve u suradnji s investitorima kako bismo odredili prioritetne ulice. Što se tiče vrste drveća, imamo otprilike sedam vrsti i oko 200 komada za svaku vrstu. Bitno je napomenuti da se radi o kultivarima koji su prilagođeni svakoj ulici – rekao je Lacković.

Dodatno, gradonačelnik Kirin napomenuo je kako neće biti milosti niti obzira prema onima koji će uništavati javnu imovinu, posebno drveća.

– Sadnjom ovih stabala mijenjaju se pravila igre u gradu. Molim sve građane da vode brigu oko ovih drveća jer su ona naša zajednička. Ako budemo zajednički vodili brigu, stabla će duže opstati, imat ćemo manje troškove i ujedno ćemo moći uložiti u nove drvorede. Također, neće više biti visokih nekontroliranih drvoreda jer nam ona trenutno stvaraju veliku štetu na infrastrukturi, stoga moramo pametno gospodariti našim drvoredima kako bismo sačuvali novac građana i ostavili nasljedstvo generacijama koje dolaze – zaključio je gradonačelnik.

zatvori