Subota, 5. listopada 2024.

FOTO Virovitica ide u borbu s biootpadom, Kirin: Ugradit ćemo drobilice u kuhinjske sudopere stambenih zgrada

Sporazum o suradnji potpisali su gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i dekan Geotehničkog fakulteta u Zagrebu Hrvoje Meaški za pilot projekt ugradnje mini drobilica u kuhinjske sudopere u stambenim zgradama.

– Cilj pilot projekta je putem spoja znanosti i iskustva smanjiti količine biootpada koji još uvijek predstavlja problem za stambene zgrade u Virovitici jer se u zgradama ova vrsta otpada ne odvaja dovoljno i mi kao Grad dobijemo kazne. Zato želimo biti prvi grad u Hrvatskoj koji će maksimalno pojednostaviti odvajanje biootpada, odnosno da se sav biootpad u stambenim zgradama usitnjava, prolazi kroz sustav odvodnje i dolazi do biopročistača, gdje se zbrinjava i obrađuje – rekao je gradonačelnik Kirin.

Pilot projekt uključivat će zgradu u kojoj će se u kuhinjske sudopere ugraditi mini drobilice i zgradu koja će služiti za usporedbu rezultata i to kroz godinu dana. U tom periodu pratit će se analiza kvalitete otpadnih voda na biopročistač, kao i utjecaj na mikroorganizme, a ovisno o rezultatima moguća je i ugradnja u obiteljske kuće u skoroj budućnosti, poručuju iz Grada Virovitice.

– Drago mi je što je Virovitica prva prepoznala potencijal u biootpadu, a posebno mi je drago da možemo uključivati manje lokalne zajednice koje najviše prepoznaju taj interes jer su upravo one pokazatelj većim sredinama kako se mogu riješiti aktualni problemi – naglasio je dekan Meaški.

Spomenimo da je projekt prijavila Razvojna agencija VTA te da se 30 posto iznosa sufinancira kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u realizaciji će sudjelovati i stručnjaci tvrtke Flora Vtc i Virkom.

Dodajmo još kako su potpisivanju sporazuma nazočili i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, upravitelj tvrtke Flora Vtc Vlado Šušak, pročelnik gradskog Upravnog djela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Kristijan Sabo te Aleksandra Anić Vučinić sa Studija inženjerstva okoliša na Geotehničkom fakultetu u Zagrebu.

Slušaj uživo
zatvori