Nedjelja, 29. rujna 2024.

Kreće projekt za kreiranje potpuno novog zanimanja, jedinstvenog u Europi

Pučko otvoreno učilište Koprivnica nositelj je projekta Pacemaking the education and employment: answers to new challenges and opoortunities.

Riječ je o projektu iz programa Erasmus+ Europske unije u kojemu će sudjelovati i partneri iz Velike Britanije, Poljske, Italije, Češke, Litve i naše zemlje. Cilj im je poboljšati komunikaciju između poslodavaca, obrazovnih institucija i nezaposlenih građana.

Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.

– Ovaj projekt omogućava da u narednom vremenu, osobito u fazi održivosti, imamo veću sinergiju između ustanova za obrazovanje odraslih i tržišta rada. Trenutno nam nije poznat primjer takve suradnje ni u Hrvatskoj ni u Europi. Postoje tek izolirano pojedini segmenti koji se bave ovim pitanjem iznimno važnim za građane – pojasnio je ravnatelj Pučkog otvorenog učilita Josip Nakić Alfirević.

Projekt starta 1. listopada, trajat će 18 mjeseci i trebao bi rezultirati kreiranjem trenutno potpuno novog zanimanja – koordinatora između ustanova za obrazovanje odraslih i svih ostalih dionika na tržištu rada, pojašnjava Nakić Alfirević: – To konkretno znači da bi se povezale ustanove i Zavod za zapošljavanje, gospodarski subjekti, te građani s ciljem da se pronađu upravo oni programi potrebni građanima da pronađu posao i maknu se iz evidencija nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje.

Od oko 150.000 eura, koliko vrijedi provedba projekta, 134.000 je europskih novaca, a preostalih 16 tisuća je vlastiti novac koprivničke ustanove, u kojoj su iznimno ponosni jer su kreirali jedan od tri projekta izabranih za sufinanciranje.

Nakić Alfirević je izvijestio i o radovima koji su u tijeku u dvorani Domoljub. – U tijeku je velika rekonstrukcija klimatizacije i grijanja. Za oko dva mjeseca bit će sve gotovo i građani će neosjetno iz ljeta preći u jesen i konačno ćemo imati Domoljub koji će imati klimu i obnovljeno grijanje – rekao je.

Taj zahvat koša oko 700.000 kuna. Pola milijuna dalo je resorno ministarstvo, a ostalo su sredstva Pučkog otvorenog učilišta i Grada Koprivnice. Nakić Alfirević kaže da je tako bilo dovoljno vlastitog novca i za obnovu klime u Knjižnici i čitaonici Fran Galović te u Kinu Velebit.

Slušaj uživo
zatvori