Subota, 28. rujna 2024.

GOTOVO JE S LJETOM? ‘Kuha’ se značajnija promjena vremena

Izvor:Crometeo
Ljubitelji ljeta mogu biti zadovoljni. Sredina je rujna, a temperature zraka i dalje dosežu vrućih 30 stupnjeva. Površinske temperature mora diljem našeg dijela Jadrana su od 22 do 24°C, što znači da je ugodno kupanje i dalje zagarantirano. Značajniji pad temperature zraka neće se dogoditi niti do kraja aktualnog tjedna. Ipak, u noći s petka na subotu preko Hrvatske će proći hladna fronta. Zbog toga će u spomenutoj noći biti kiše i grmljavinskih pljuskova, a dani vikenda donose svježije vrijeme.

Piše Kristijan Božarov za Crometeo.

Danas djelomično sunčano i vrlo toplo. Uz jači razvoj oblaka mogući su i pljuskovi s grmljavinom, osobito u popodnevnim satima. Vjetar većinom slab, a najviša dnevna temperatura od 25 do 30 Celzijevih stupnjeva.

U četvrtak djelomično sunčano i vrlo toplo. Ujutro je mjestimice moguća magla jer će vjetar biti slab ili će sasvim izostati, a tijekom dana ponegdje mala do umjerena naoblaka, mjestimice uz kratkotrajan pljusak s grmljavinom. Jutarnja temperatura zraka bit će između 13 i 17, a najviša dnevna od 25 do 30 Celzijevih stupnjeva. Biometeorološka situacija će biti uglavnom povoljna pa meteoropati i kronični bolesnici ne bi trebali imati problema zbog vremena. Alergičari baš i neće biti te sreće jer će koncentracija peludi biti umjerena do visoka, osobito ambrozije.

U petak veći dio dana djelomično sunčano, vrlo toplo i sparno. U Gorskom kotaru i Lici oblačnije, osobito u drugom dijelu dana uz češću kišu i pljuskove s grmljavinom. Kasno popodne i navečer kiša i pljuskovi bi se mogli širiti i na središnju Hrvatsku, a zatim u noći i na Slavoniju. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, u sjeverozapadnim i gorskim predjelima ponegdje s pojačanim udarima. Jutarnja temperatura od 13 do 18, a najviša dnevna većinom od 23 do 28 Celzijevih stupnjeva, na istoku ponegdje i oko 30°C.

Subota nam donosi svježije vrijeme. Najoblačnije i najkišnije će biti u noći i ujutro, dok se tijekom dana očekuje slabljenje i prstanak kiše uz moguća sunčana razdoblja. Puhat će slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova pa će temperatura zraka danju biti u prosjeku za 5 do 8 stupnjeva niža nego u petak.

U nedjelju pretežno oblačno, mjestimice s kišom, ali se čini u manjim količinama. Najpovoljnije vrijeme bi moglo biti na sjeveru unutrašnjosti. Sjeverac i sjeveroistočnjak će pojačati pa će ostati relativno svježe. Ipak, moramo napomenuti da položaj ciklone još uvijek nije posve jasan pa su moguće i promjene u prognozi za nedjelju i ponedjeljak.

Slušaj uživo
zatvori