Nedjelja, 1. rujna 2024.

Đurđevčani zadovoljni zelenim projektima i aktivnostima, gradonačelnik Janči: Za mnoge naše sugrađane otpad više nije smeće

Đurđevčani su zadovoljni rezultatima zbrinjavanja otpada na području grada u prvom dijelu ove godine.

Naime, u Gradskoj upravi govore kako su za pozitivne rezultati “zaslužni” zeleni otoci i polupodzemni spremnici, redovno tjedno odvoženje otpada, spremnici za odvojeno prikupljanje otpada u svakom kućanstvu, nešto niža cijena odvoženja otpada te sve veći postotak odvajanja otpada koji se redovno bilježi na Reciklažnom dvorištu u Đurđevcu. Uz to, sva domaćinstva i gospodarstva u 100-postotnom iznosu obuhvaćena su organiziranim prikupljanjem i odvozom komunalnog otpada, dodaju.

I đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči zadovoljan je podacima uz mišljenje su zeleni projekti koje je do sada Grad implementirao na svojem području stvorili zaokruženi sustav gospodarenja otpadom.

– Doista, odgovorno gospodarenje i odvajanje otpada koje pokazuju naši sugrađani potvrđuju kako su mnogi shvatili koliko je važno čuvati svoju životnu sredinu. Stečena je navika, ne samo da se koristi komunalna usluga skupljanja i zbrinjavanja otpada, nego se i bitno povećala svijest o pravilnom odvajanju otpada. Za mnoge naše sugrađane otpad više nije smeće – naglašava gradonačelnik.

S njim se složila i direktorica Komunalnih usluga Đurđevac Bara Čubelić.

– Podatak da sva naša kućanstva i gospodarstvo svoj otpad zbrinjavaju u organiziranom sustavu odvoženja potvrđuje prije svega da su naši sugrađani dobro prihvatili što papir, plastiku, tekstil, metal i staklo mogu predati bez naplate, kao i da dva puta godišnje odvozimo i zbrinjavamo glomazni otpad. Uz to su i naše cijene odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada niže nego u susjednim gradovima i općinama – istaknula je.

Podsjetila je pritom i na projekte koji su provedeni prošle godine – sortirnicu i kompostanu za obradu biootpada, papira i plastike.

– Rezultati pokazuju kako je prošle godine količina odvojeno prikupljenog otpada dosegla 30 posto, a ove je godine taj broj porastao na čak 41 posto. Nadamo se da će količine do kraja ove godine biti takve da možemo reći da polovicu svega otpada u gradu Đurđevcu odvajamo na kućnom pragu, ali težimo i više – zaključila je Čubelić.

zatvori